Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската мода щеше да е различна, ако Джани Версаче не беше загинал

09 Декември 2013 / 07:12:32  GRReporter
3901 прочитания

Фани Пападопулу е български дизайнер и собственичка на къщата „Фани Фешън”. Тя е носител на наградите за най-добра модна къща, най-добър дизайнер от Асоциацията на дизайнерите и моделиерите в България, Златна игла за най-добър дизайнер от Академията за мода и за цялостно творчество от Форум Българска мода. По образование Фани Пападопулу е текстилен инженер и научен сътрудник в областта на моделирането и конструирането на облекло. Женена е за грък, чийто баща е политически емигрант и няма роднинска връзка с българската актриса Ана Пападопулу.
    Интервю на Полина Спартянова
    Госпожо Пападопулу, какви са модните тенденции за настоящия есенно-зимен сезон?
    Това е възможно най-сложният въпрос за нашия бранш, защото последните години модата е страшно разнообразна и не е като преди 15-20 години, когато еди-кой си цвят е актуален и масово всички тръгват еднакво облечени – вече няма такова нещо. Всяка фирма и всеки дизайнер си има свои виждания. Общо взето в момента може да се каже, че модата се връща към 60-те и 70-те години с мини роклите. Типични са графично цветовите контрасти в облеклото и комбинациите на цветове като жълто и синьо, червено и бяло, бяло и черно.
    Какво се очаква да се промени за следващия пролет-лято сезон?
    В официалните облекла се завръщат леещите се от тежка коприна рокли, които са свободно падащи и ще бъдат без много стегнати корсети. Имаше една тенденция за едни по-обемни сака и поли и дълги твърди платове, които стоят много добре структурирани на подиума, но това ще остане по-скоро на големите подиуми. Големите дизайнери предлагат и налагат много и различни силуети, с които ние няма как да не се съобразим, но въпреки нашите скромни възможности и ние също сме богати на идеи.
    Какъв съвет бихте ни дали за наближаващите празници? Как може да изпъкнем на някое от коледните празненства?
    Въпрос на вкус е за всяка отделна дама. Някои са по-смели и наистина искат да изпъкнат на коледните празненства, но в повечето случаи това се случва на коктейлните партита. Доста жени предпочитат да се облекат в черно, то си остава актуален цвят и този сезон и особено малката черна рокля, придружена с хубави бижута. Много са актуални и брюкселските дантели, може да има лъскава нишка в нея. За този сезон най-актуалните цветове са черното, червеното и тъмносиньото.
    Според Вас българката елегантна жена ли е и защо?
    Да. Друг е въпросът, че преди години можеше да се видят много елегантни жени по улицата, а сега като че ли българската жена е станала по-практична. В момента тя предпочита да е „спортна”, а не „спортно-елегантна” дори и затова е трудно да се забележи на улицата някоя по-елегантна. Но в офисите съм забелязала, че се спазва протоколът и има много добре облечени дами. Забелязала съм, че повечето българки като навършат 50 години и започват да обръщат повече внимание на външния си вид и много жени изглеждат по-добре на 55 години отколкото няколко години преди това.
    Има ли място за сравнение между нея и гъркинята?
    Моите лични наблюдения са по-скоро през летния сезон, когато съм била там и мога да кажа, че гъркинята има много по-смел стил от българката. По-отворена е към по-интересните неща, отколкото в дадения момент българката. Зависи и от възрастта естествено, но в България примерно младите момичета са по-обрани и по-консервативни спрямо стила си.
    Коя е най-предпочитаната от Вас дреха?
    Много сложен въпрос, защото когато ми се налага да избирам за себе си какво да нося ми е адски трудно. От професионална гледна точка съм доста обрана в стила си и сега примерно заради професионалните си изкривявания съм облечена в „черна униформа”, но през лятото нося по-светли цветове като червено. Харесва ми да нося удобен костюм с прибрано сако, но не от най-класическите. Но независимо от това, че съм дизайнер не мога да ходя с дрехи, които да ме отличават от другите.
    Имате ли някоя икона в модния бизнес и коя/кой е?
    Има много добри дизайнери, но най-много ми харесва „Валентино” с неговите перфектни идеи за рокли. Също така и Dolce&Gabanna, въпреки всичките скандали, които се вихрят около тях, те всеки сезон са различни и колекциите им са много цялостно завършени и винаги носят едно послание. Всяка дреха по отделно взета може да не е нещо страхотно, но когато видиш цялата колекция чак тогава можеш да разбереш цялостното послание на дизайнера. Ели Сааб също показва много леки и ефирни елегантни модели за млади момичета, които ме впечатляват също. Но аз съм на мнение, че ако Версаче не беше загинал по такъв нелеп начин навремето, цялата европейска мода в момента щеше да изглежда по различен начин. Въпреки че марката е запазена и до ден днешен и дизайнерите се стремят да поддържат неговия стил, този велик дизайнер няма равен.
    Познаваме ли някой от клиентите Ви?

Категории: Фани пападопулу моден дизайнер препоръки за празнични тоалети тенденция за следващия сезон цветове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus