Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа и САЩ с общ фронт срещу екстремизма

25 Юни 2014 / 17:06:12  Анастасия Балездрова
614 прочитания

Европейският съюз и САЩ ще засилят сътрудничеството си в борбата с екстремизма, стана ясно след приключилата днес среща между представители от сферата на правосъдието и вътрешните работи, която се проведе в рамките на гръцкото председателство на Евросъюза в Атина.

Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом обърна особено внимание на зачестилите случаи, в които граждани на европейски страни се радикализират и след това се включват в бунтовнически джихадски групи. „Съвсем наскоро всички бяхме шокирани от убийството на четирима души в Еврейския музей в Брюксел посред бял ден. Оказа се, че нападателят съвсем скоро се е върнал от Сирия”, разказа тя по време на пресконференцията. Малмстрьом подчерта, че една от мерките, които двете страни са обсъдили в тази насока е сътрудничеството по отношение на контрола на пътническите списъци.

снимка: AMNA

Контролът обаче трябва да се осъществява като се гарантира пълната защита на гражданите и обработката на техните лични данни. В тази връзка Брюксел и Вашингтон работят върху рамково споразумение тип „чадър” ,което трябва да защитава личните данни и да подсили правата на гражданите на ЕС и САЩ. Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър съобщи, че преговорите по този въпрос между него и еврокомисаря на правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг са напреднали и съвсем скоро се очаква подписването на споразумението.

От своя страна  генералният директор на дирекция „Правосъдие” Франсоаз Льо Бай посочи, че споразумението трябва да прерасне в законодателство от двете страни на Атлантическия океан. В същото време тя приветства решението на американското правителство да гласува закон, според който европейските граждани ще имат правото да търсят защита от американското правосъдие в случай че бъдат разкрити незаконно техните лични данни.

„Приветстваме новината, че САЩ се готви да предостави правото на правна защита на европейските граждани в американските съдилища. ЕС е готов да сключи споразумението със САЩ, което ще повиши прозрачността и ще бъде една ясна реакция по отношение на тревогите на гражданите както в Европа, така и в САЩ”„ подчерта гръцкият министър на правосъдието Хараламбос Папатанасиу.

На пресконференцията стана ясно още, че правителството във Вашингтон обмисля да премахне визовия режим и в последните пет страни-членки на Европейския съюз, които все още не са включени в програмата Visa Waiver Program, една от които е и България.

Гръцкият министър на правосъдието Хараламбос Папатанасиу и главният прокурор на САЩ Ерик Холдър по време на посещението му във ведомството, снимка: AMNA/ PAntelis Saitas

На срещата са били обсъдени още начините за сътрудничество и обмяната на ефективните практики относно управлението на миграционните вълни, борбата с международната организирана престъпност, трафикът с оръжие, както и защитата на жертвите на престъпления и хората с увреждания.

Участниците в срещата обърнаха особено внимание на престъпленията, които се извършват в интернет и особено на онези от тях, които са свързани със сексуалното насилие срещу деца. Еврокомисарят Малмстрьом съобщи, че в създадения миналата година Световен съюз срещу сексуалната експлоатация на деца в интернет до момента са се включили 53 страни, чиито представители се очаква да се срещнат и да обсъдят въпроса през септември във Вашингтон. За това, че този вид престъпления са много чести, а жертвите им много е показателен фактът, че във вторник в Гърция бе заловен поредният педофил.

Гръцката полиция разпространи личните данни и снимките на 47-годишния Темистоклис Мавродимос, който бе обвинен за детска порнография. Той създал профил в социалната мрежа Facebook с името themistoklis mavrodimos, но с фалшива снимка и чрез него примамвал своите жертви.

Срещу Мавродимос е образувано наказателно производство за притежание на детска порнография, създадена чрез експлоатацията и многократно упражняване на насилие срещу малолетно лице с физически дисфункции. 

Категории: Политика Европейски съюз САЩ сътрудничество защита на личните данни екстремизъм сексуална експлоатация на деца в интернет визов режим
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus