Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Eurogroup разсрочи гръцкия дълг със 6 години

29 Ноември 2010 / 09:11:39  GRReporter
4927 прочитания

Финансовите министри на страните от Еврозоната  решиха късно снощи да разсрочат гръцкия дълг със 6 години. Очаква се подобно решение да бъде взето и от Международния валутен фонд. През месец май двете институции заедно с Европейската централна банка изготвиха спасителен план за гръцката икономика от 110 милиарда евро, които ще бъдат изплатени на закъсалата балканска страна в рамките на 3 години. Според подписаното Споразумение с гръцкото плавителство Атина трябваше да започне да връща дълга си две години след изтичането му. Но все по-ширещите се напоследък опасения, че Гърция едва ли ще може да се справи с плащанията към кредиторите си и в същото време да понесе и тежестта от нови плащания, този път към кредиторите си от Еврозоната и МВФ накара финансовите министри превантивно да решат да разсрочат дълга със 6 години.
    Решението се очакваше отдавна. Както още през септември писа  GRReporter “разсрочването на плащанията по гръцкия дълг е неизбежно, но то ще е иницирано от кредиторите на страната, ще е приятелско и няма да доведе до шок на пазара, а обратно - ще успокои инвеститорите”. Това е прогнозата на Стивън Мейджър от банка HSBC, която той направи по време на банков форум в Атина. Той нарече разсрочването “доброволно”, защото ще бъде като един вид награда на кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд за усилията на Гърция да се реформира. “В краткосрочен план Гърция няма да фалира, помощта от Европейския съюз ще продължи и след 2012 година, но излизането от кризата ще продължи поне 5-6 години”, заяви тогава Стивън Мейджър.
    Преди седмица по време на заключителната си пресконференция за резултатите от мисията на тройката в Атина за подобна възможност говори и Пол Томпсън, заместник директор на отдел Европа на Международния валутен фонд. Той не изключи възможността от даването на нови заеми на Гърция, а също и от удължаването на програмата за спасение на гръцката икономика.
    Вчерашното решение на финансовите министри на страните от Еврозоната дава възможност на Атина да започне да връща дълга от 110 милиарда евро през 2021, а не през 2015 година, както бе предвидено в Споразумението. Това, което предстои да се уточни е дали удължаването на срока за плащането на заема засяга цялата сума от 110 милиарда или само тези траншове, които  Гърция предстои да получи оттук нататък. Гърция досега е получила 29 милиарда евро, а през януари 2011 предстои да получи още 9 милиарда. Въпросът, който засега остана без отговор е дали тези общо 38 милиарда евро трябва да започнат да се изплащат през 2015 или през 2021 година.
    При всички положения обаче снощното решение на финансовите министри от Еврозоната е много добра новина за Гърция, която е на прага на значителни икономически реформи. За да сттане решението окончателно обаче, то трябва да се одобри и от финансовите министри от Европейския съюз, които ще заседават на 7 декември.

Категории: гръцки дълг разсрочване Eurogroup финансови министри Международен валутен фонд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus