Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едеса – градът на водата

10 Ноември 2012 / 15:11:38  GRReporter
12716 прочитания

Малко са градовете в Гърция, които са надарени с толкова природни красоти като Едеса. Намиращ се в подножието на планината Вермио, с прекрасен изглед към долината, с изобилни води и богата растителност, с голямо историческо наследство, градът е идеален за малки бягства, чрез които ще забравите всекидневието и стреса.

Едеса се намира в централна Македония и е столица на окръг Пела, с население 18 253 жители. В центъра се намира часовникът, построен около 1900 година. Една от най-красивите части на града е махалата Варош, която е защитена със специален закон. Там ще видите хубавите стари къщи,  останали от стария град след опожаряването му, и ще се разходите по тесните живописни улички, за да видите интересните църкви. Във Вароша се намира и Етнографският музей, който ни показва всекидневието от средата на 19и век до 50те години на 20и век. В края на махалата се намира и „Високата скала”, с изумителна гледка към полетата на Едеса и Пела.

В центъра на града има много пешеходни зони, където можете да се разходите, да пиете кафе или да пазарувате близо до зеленината и водите на водопадите. Заслужава си да се види Йени Дзами /Новата джамия/, построена през 1904 г., която е била и археологически музей. Това е единствената запазена непроменена джамия, за разлика от останалите османски храмове, които са разрушени или преустроени. Сградата е повлияна от византийската архитектура и конкретно от Света София в Истанбул.  На изхода на града към Флорина срещу кметството се намира старият византийски мост Кюпри.

По-дейните от вас могат да се впуснат в рафтинг по реката, разходки с коне в стария град, колоездене или разходка в гората.

Градът е много известен заради водопадите си, спускащи се по река Едесеос или Вода, която тече през града. Те са най-големите в Гърция. Преди водопадите са били 6-7, но днес са 2 големи и няколко по-малки. Обградени са от един зелен парк с вековни чинари, създаден от германските завоеватели, а преди войната тук са били гробищата, и водопадите са били трудно достъпни. След края на войната  общината се погрижила да се направи път, така че да могат да се посещават. Водите на големия водопад „Каранос” падат от височина приблизително 70 метра. На предпоследното ниво на парка има и една пещера със сталактити и сталагмити.

От парка на водопадите можете да стигнете до Музея на водите – познат като областта на водениците. Там ще видите възстановени промишлени сгради, воденици, водни канали. След разходката до водопадите, една пътечка ви води до Оръжейницата на Едеса, стара фабрика, която функционира от 1913 до 1967 г.

Дори и да не карате ски, заслужава си да посетите зимния курорт Ворас-Каймакчалан ( www.kaimaktsalan.gr ), който се намира на около 40 км от Едеса, като и минералните бани Позар в подножието на планината.Езерото Вегоритида, на 22 км. от Едеса е част от Европейската екологична мрежа Натура 2000. То е идеално убежище за дивите птици. На 30 км. от Едеса, на надморска височина от 750 м. се намира Агиос Атанасиос - прекрасно туристическо село с къщи –образци на традиционната македонска архитектура.

Едеса е един от важните градове на древна Македония, а по време на османската власт е важен градски и административен център. През 40те години на 20ти век по време на германското нахлуване и след това по време на гражданската война, на града е нанесена непоправима рана.  Вносът на синтетични тъкани от Америка води до затваряне на тъкачниците, а електрификацията е причина да бъдат затворени водениците.  Миграцията през 50те и 60те години води до напускане на голяма част от работоспособното население. В началото на 21и век старите фабрики на Едеса са разрушени или преустроени в заведенията, а малките къщи с цветни градини са заместени от блокове. Все пак градът запазва зелените си места, с важни паркове в центъра, и се пресича от малки рекички, които му придава особен колорит.

Как да стигнете:

Едеса се намира на 560 км. от Атина. По магистралата Атина Солун се движите към Верия и от там се отклонявате към Едеса. От Солун отстои само на 89 км. Повече информация можете да намерите и на страниците  www.edessacity.gr и http://dimosedessas.gov.gr .

Категории: Едеса водопади
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus