Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Движението на Ставрос Теодоракис става партия

26 Юни 2014 / 18:06:08  GRReporter
773 прочитания

През идващия уикенд ще се проведе първия конгрес на То потами (Реката – б.а.) – политическото движение, което създаде известният журналист Ставрос Теодоракис. Още с появата си на политическия хоризонт то привлече много гласоподаватели и тази подкрепа пролича в резултатите от европейските избори, на които То потами успя да излъчи двама евродепутати – професора от университета в Крит Георгиос Граматикакис и сина на известния лидер на гръцката Левица Леонидас Киркос – Милтиадис Киркос.

До момента Теодоракис все още не е обявил къде е мястото на То потами в политическия спектър. Двамата евродепутати ще се включат в парламентарната група на европейските социалисти, но като независими членове. Какво се очаква да изясни първият конгрес? В отговор на този въпрос GRReporter предлага анализа на гръцката журналистка Катерина Анести, публикуван в електронното издание iefimerida.gr.

Ставрос Теодоракис издишва. Но не само заради жегата. Причината е, че пише, изтрива и пише отново речта, която ще произнесе в петък след обяд на първия конгрес на То потами. Причината е също, че лично той би предпочел да е облечен в къси панталони и да носи сандали, но сътрудниците му го карат да облече сако. Ставрос Теодоракис ще трябва да направи първото си строго политическо представяне в Технологичния парк в Лаврио. Този път няма да води лека дискусия и да се разхожда по сцената с раницата си на гърба, няма да казва неща „от сърцето си”, няма да прави прекъсвания, за да върне мисълта си. Ще застане на един подиум с 20 страници в размер А4 и написани с големина на буквите 25, ще носи сако и ще произнесе речта си в открития амфитеатър на парка.

В четвъртък по обед и докато сътрудниците му подготвят мястото, където ще се проведе конгресът, уреждат последните подробности за това къде ще седнат около 1 000-та участници, чудят се как ще се справят с жегата (прозорците ще бъдат отворени поради липса на климатизация) и тестват осветлението Ставрос Теодоракис се намира пред един лаптоп и пише, изтрива и съставя. Едно изречение обаче никога няма да бъде променено каквото и да се случи. И то е: „Някои говорят за реорганизиране на Десницата, други – за реорганизацията на Левицата. Ние създадохме То потами за да говорим за реорганизацията на страната”.

От движението са поканили на тридневния конгрес композитора – певец Дионисис Савопулос. Дори и да не успее да отиде, участниците ще чуят песента му със заглавие „Какво изиграх в Лаврио” и стиха: „Аз съм голям, нося тиранти и очила и все така се страхувам от утрешния ден”. По-рано днес, в третата си телевизионна поява след евроизборите и облечен в риза тип „Мао”, Ставрос Теодоракис даде тона: „ЩЕ бъдем в Лаврио, където ако махнеш „л” остава „утре” (аврио – утре –б.а.). Това ще е посланието на конгреса, което вече предизвика ред коментари и закачки в социалните мрежи.

Дрес - кодът е доста свободен – разрешава се носенето на къси панталони и сандали. Така или иначе „дори самият Ставрос вероятно ще е облечен така в неделя”. Всичко това в деня, в който ще бъде обявено името на лидера на партията, когото ще избере конгресът, както и на манифеста…

Човек не може да не се замисли как щяха да изглеждат нещата ако конгресът действително се провеждаше в палатков лагер, както бе обявено първоначално. „Ок, Ставрос го каза веднъж в една своя реч в момент на ентусиазъм. Нека приемем, че това е една от детските болести на То потами”, казват неговите тесни сътрудници. Идеята била на отговорника по комуникация Костас Аргирос като се основал на символиките – Лаврио е един доста засегнат от някогашната индустриална дейност район, но носи своята история и памет. Затова за мястото на провеждането на конгреса бил избран Технологичния парк.

Помещенията са отпуснати безплатно от Политехническия университет в Атина, на когото принадлежат. Всичко е готово – знаменца, афиши, материали за участниците, микрофонни инсталации. Първият конгрес на То потами ще струва около 10 000 евро, ще протече в рамките на три дни и има за цел да привлече около 1 000 души. Всеки от тях ще трябва да плати по 5 евро. От движението се надяват да съберат средства също от продажбата на фланелки и други предмети. Така или иначе финансирането, което ще получи за успеха си на евроизборите не се очаква преди септември.

Ставрос Теодоракис познава до съвършенство изкустворо на образа. Как един кадър може да пренесе тонове от послания. Може би затова издишва малко по-често през последните дни. Как ще се вмъкне в модела на политически лидер пред един подиум, ще разлисти куп страници и ще се поти под сакото? В Лаврио телевизионната картина ще се управлява от един магьосник на политическия образ. Това е Георгиос Сюлас – режисьорът, който следваше Георгиос Папандреу по време на големите му речи и политически митинги.

Най-силният от медийна гледна точка ден ще е петък, когато Ставрос Теодоракис ще произнесе речта си и ще бъдат показани посланията на доскорошния председател на Европейския парламент Мартин Шулц и премиера на Италия Матео Ренци. Там ще бъдат и секретарите на всички парламентарни партии с изключение на Независимите гърци и Златна зора, които не са били поканени. В събота се очаква участието на политици, които доскоро се намираха в други партии – Петрос Тацопулос, Антигони Лимбераки, Григорис Псарианос и политически активните актьори Константинос Маркулакис, Теодорос Атеридис и Андонис Кафедзопулос. 

Категории: Политика То потами Ставрос Теодоракис конгрес евродепутати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus