Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Доживотен затвор за изнасилвача на Мирто

29 Януари 2014 / 13:01:22  GRReporter
1349 прочитания

Съдът в Сирос прие предложението на прокурора и наложи следните наказания на пакистанеца Ахмед Вакас, който през лятото на 2012 нападна брутално 16-годишната Мирто на остров Парос:

- За грабеж: доживотен затвор

- За опит за убийство: 18 години затвор

- За изнасилване: 18 години затвор

- За нелегален труд: три месеца затвор

Общата присъда е доживотен затвор и още 25 години, както и доживотно лишаване от политически права.

«Ако излезе от затвора, да бъде екстрадиран доживотно от Гърция», предложи също така прокурорът.

Преди това бяха изслушани разтърсващите показания на съкрушената майка на Мирто, като дори прокурорът се просълзи и поиска половинчасово прекъсване на процедурата.

В началото на заседанието обвиняемият показа пред съдиите, че се е разкаял и прие всички обвинения: «Приемам всички обвинения. Искам извинение от семейството на Мирто за това, което направих».

Според източници, Мери Котроцу, майката на момичето, се опитала да достигне пакистанеца, но полицаите не я оставили. Тя го гледала настойчиво, но той през цялото време стоял с наведена глава.

«Трябва да има присъда, заради детето ми, не заради мен. Детето ми вече никога няма да е както преди», каза тя.

В показанията си пред съда Мери Котроцу посочи, че пакистанецът е искал не само да открадне телефона на Мирто, но и да я убие. «Следил е какво прави. Мирто не го беше видяла, ако го беше видяла, нямаше да тръгне». Също така майката сподели: «Мирто ме гледа в очите и крещи. Когато й говоря, искам да вярвам, че ме разбира».

Както посочват в „Прото тема“, Мери Котроцу е обяснила следното в показанията си:

«Отидохме на остров Парос, защото голямата ми дъщеря се беше изморила след кандидат-студентските изпити. Искаше да отиде с приятелките си на почивка, но аз се страхувах. Така решихме да отидем всички заедно, за да наглеждам голямата ни дъщеря» (...) «Бях взела и колата, така че от каквото и да имаше нужда тя и другите младежи, щях да съм до тях. В онзи ден бяхме на плажа, Мирто, която беше много консервативно и не много социално дете, не искаше да се съблече и да поплува. Попита ме дали може да отиде да се разходи. Аз й казах „Не“.

-«Защо, мамо?», попита ме Мирто.

- «Защото има един тъмнокож, който непрекъснато гледа насам и ме плаши. А и след малко тръгваме».

- «Къде е сега? Не го виждам», каза Мирто.

- «Тръгна нагоре, детето ми», отговорих аз.

«Добре, ще бъда тук на скалите и ще слушам музика. Щом събереш нещата, извикай ме или ми звънни и ще дойда...»

Малко по-късно обаче, когато майка й й се обадила, телефонът й бил изключен.

«Веднага тръгнахме да я търсим с голямата ми дъщеря», посочва в показанията си Мери Котроцу. «Стигнахме до скалите и дъщеря ми каза:

- «Мамо, има някакъв странен човек тук долу».

- «Да не би да е Мирто?», попитах аз.

- «Не, не мисля», каза момичето.

«Когато приближих до мястото, видях едно обезобразено лице и тяло. Навсякъде се виждаше кръв. Много кръв. Дясното й око беше затворено и подпухнало и синьо. Лявото й око беше отворено и неподвижно. И то беше подуто и окървавено. Помислих, че ако не е мъртва, след няколко минути сигурно щеше да умре».

Междувременно стана ясно, че 16-годишната Мирто се завръща утре в Гърция след 7-месечно лечение в чужбина.

В здравословното състояние на момичето има леко подобрение, и след завръщането й от Бостън в Гърция, ще бъде лекувана в центъра за рехабилитция в Лариса, който е специализиран в лечение на черепни и мозъчни травми. Там момичето ще премине през специално лечение, което ще продължи месеци.

В петък следобед ще бъде осъществена видеоконферентна връзка, за да могат лекарите и рехабилитаторите от центъра в Лариса да се информират за състоянието на Мирто от лекуващите я лекари в Америка.

Както заяви ръководителят на центъра за рехабилитация Катерина Сарамурцу, за момента 16-годишното момиче не осъществява нормален контакт, тя подчерта обаче, че "самия факт, че комуникира с очите е много важен, защото означава, че разбира и реагира".

Катерина Сарамурцу подчерта, че пълната оценка на състоянието на момичето ще бъде извършена след пристигането на Мирто, която се очаква да премине пълна програма по физиотерапия, логотерапия, ерготерапия, психологическа помощ и вторична социална адаптация.

 

 

Категории: пакистанец Парос нападение Мирто доживотен затвор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus