Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетте тайни на диетата на дълголетниците от остров Икария

06 Април 2013 / 18:04:05  GRReporter
3257 прочитания

Преди да стане известен като една от „сините зони” –място, където хората живеят необичайно дълъг и здравословен живот, остров Икария беше непознат за повечето чужденци. Но през последните години Икария привлича интереса на учените и журналистите, които искат да разрешат загадката на дълголетието на местните жители – много от които са столетници.

Истинска средиземноморска диета

Храненето естествено играе важна роля в дълголетието  на жителите на острова. Средиземноморската храна се свързва с по-ниските нива на сърдечните заболявания, затлъстяването, рака и болестта на Алцхаймер. И макар, че не можем да живеем точно като местните, можем да  следваме някои от хранителните им навици, които допринасят за дългия им живот.

Яжте необработени храни

Крайъгълният камък на средиземноморската кухня е употребата на пресни плодове и зеленчуци. Например, жителите на Икария ядат редовно картофи, различни зелени листни растения, маслини и сезонни зеленчуци, отглеждат в градините си. Зеленчуците трябва да са много важна част от всяко хранене и да се употребяват здравословно- сурови на салата или варени със зехтин.

Пет „за” киселото мляко

Гръцкото кисело мляко е още една от тайните на диетата на дълголетниците. Тази храна съдържа голямо количество протеини и калций, който помага изграждането на костите, както и на пробиотици, които помагат на функционирането на стомаха.

Изберете ниско маслено гръцко кисело мляко, вместо пълномасленото и онова с консерванти и добавете мед, кленов сироп, пресни плодове или ядки, овесени ядки и зърнени храни.

Съчетавайте творчески

За да е успешна една диета, трябва да  е лесна за следване – а това означава, че ще трябва да се наслаждаваме на онова, което ядем. Пример за това е пицата в средиземноморски стил.  Пропуснете колбасите и опитайте да добавите на пицата си зеленчуци или плодове (спанак, маслини или ананас), за да увеличите хранителните съставки и фибрите. Не забравяйте- пресният доматен сос също се смята за порция зеленчуци.

Опитайте различни зърнени храни

Специалистите в областта на храненето препоръчват поне половината зърнени храни, които консумираме, да са пълнозърнести – нещо, което жителите на Икария спазват от много години, тъй като освен белия хляб и тестените изделия, ядат също така зърнени храни  богати на растителни влакна като булгур.

Обичайте варивата

Варивата са една свръх-храна що се отнася до протеините и растителните влакна, които доставят на организма ни. Освен това, допринасят за това да се чувстваме заситени, и като резултат ядем по-малко. Що се отнася конкретно до фасула, изборите са безкрайни- червен фасул, черноок фасул, зелен фасул- всички те могат да се съчетаят в една вкусна салата.

Прибавете вкус на храната си със сирене

Сиренето е между отличителните черти на гръцката кухня. Полутвърдо и бяло, то е идеално за салати, а и за гарнитура. Има по-малко мазнини от някои други сирена. Като цяло, по-добре е да изберете млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и да ядете сирене с мярка, като гарнитура, а не като основно ястие.

Опитайте един сандвич със сьомга

Вместо традиционния сандвич с колбас или месо, опитайте един със зеленчуци и сьомга, който е полезен за сърцето. Средиземноморската диета включва консумация на риба и морски дарове, които са богати на полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, вместо на червено месо.  Малко настъргано сирене и краставица ще добавят вкус на сандвича ви, без да ви натоварват с много калории.

Направете си собствен дресинг за салатата

Гръцките салати са леки, разхлаждащи и здравословни- отчасти и благодарение на обикновения и лесен дресинг. За да си приготвите и вие собствен дресинг (и да избегнете добавените захар и консерванти в готовите) просто смесете зехтин екстра върджин с оцет или лимонов сок и малко мед. Добавете го към смес от маруля, пресен джоджен, маслини, домати, краставица, лук, сирене и пилешки гърди, нарязани на ивици, за да приготвите една автентична средиземноморски обед или вечеря.

Яжте повече маслини

Гръцката кухня нямаше да е това, което е, без маслините. Тези дребни плодоведобавят вкус на много ястия, а и сами са чудесна храна. Освен здравословните за сърцето мазнини, маслините (и зехтина, главната мазнина за готвене в средиземноморските страни) са добър източник на желязо и витамин Е. Също така едно италианско изследване показа, че жените, чиято храна включва много зехтин, са с 30% по-малко опасност от рак на яйчниците.

Билки и подправки

Гръцките блюда са богати на вкус благодарение на билки като босилек, магданоз и риган. Тези растения обаче добавят нещо повече от вкус: в едно американско изследване върху повече от 1000 храни, тези три билки са между първите 50 по съдържание на антиоксиданти. Използвайки повече билки и подправки в кухнята, можете да намалите солта, което е особено важно за една здравословна диета.

Категории: Остров Икария средиземноморска диета дълголетие маслини кисело мляко сирене варива
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus