Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Делението на Северна и Южна Европа носи само негативи

07 Февруари 2014 / 21:02:05  Анастасия Балездрова
1124 прочитания

Какво ще се случи ако европейският Север реши да се освободи от Юга? Този немислим допреди няколко години въпрос бе тема на дискусия на високо ниво в рамките на конференцията „Осмелете се за демокрацията”, която продължава за втори ден в Атина.

„Подобно разделение ще е огромна грешка. То ми напомня Берлинската стена, която разделяше континента на Изток и Запад в продължение на десетилетия. Разделянето на Север и Юг би създало нови командващи елити, докато в центъра на европейската идея  е обмяната на мнения”, заяви евродепутатът от България Надежда Нейнски.

Тя допълни, че европейците трябва да търсят нещата, които ги свързват и да създават добри практики за решаването на проблемите. „Балканите са пример за промяна след влизането си в Европейския съюз. Правилният избор за него е интеграцията, но с конкретни и далновидни политики. Младите хора трябва да имат сигурността, че бъдещето ще е по-добро”.

Надежда Нейнски и Дора Бакояни, също заемала поста на външен министър в миналото се обединиха около мнението, че това, което липсва днес в Европа е лидерството. „Липсата на политическа воля и страхът са на път да парализират Европейския съюз. Поколенията, които го управляват са родени след войната, за тях мирът е даденост. Това е един сериозен проблем, защото възпрепятства всички ни да направим необходимата крачка напред. Днес големият залог е защитим европейската идея от популизма”, подчерта Дора Бакояни.

От своя страна бившият министър Тасос Яницис изрази мнението, че вината за днешното състояние на Европейския съюз е разпределена по равно между Севера и Юга. „Разбира се, че Гърция носи огромна отговорност за това, че допусна да се стигне до това положение. Но от друга страна Югът няма никаква вина за невидимата криза, в която се намира европейската банкова система”. Той не бе особено оптимистично настроен за бъдещето на Евросъюза. „За това е необходима визия, чувство на отговорност и внимателни действия, каквито поне засега не виждам”.

Според почетния професор и председател на Административния трибунал в Съвета на Европа Христос Розакис Европейският съюз трябва да се върне към фундаменталните си ценности. „Той е бил създаден след една унищожителна война и в условия на натиск от страна на тогавашните големи сили – САЩ и Съветския съюз. Не икономиката, а обединението е било заложено в европейската идея, но в хода на времето тя се изгуби за сметка на междудържавното сътрудничество”.

Розакис заяви, че „не съществуват Север и Юг, а по-силни и по-слаби държави. Беше много погрешно въвеждането на политики, като например общата валута, без да се следи отблизо изпълнението на необходимата за това подготовка”. По думите му в бъдеще е необходим по-строг контрол от страна на европейските органи към държавите-членки, както и федерализация, която несъмнено е свързана със загуба на част от държавния суверенитет.

„Единственото решение на днешната криза е завръщането към наднационалния характер на съюза. Банковият съюз, който се обмисля сега е една стъпка в тази насока”.

Според Надежда Нейнски, която се позова на разговора си с холандски политик, „никой не говори за разделение в северната част на Евросъюза, тази дискусия се води само в южните страни”. Тя каза, че това разделение е някак унизително за страните от региона. „В крайна сметка от нас самите зависи да оценим правилно и да се възползваме от географското си разположение, което може да е едно огромно предимство, например чрез участието ни в енергийните мрежи. Това стимулира икономиката и ще донесе по-добри възможности за гражданите”, посочи тя в заключение. 

Категории: Политика Европейски съюз разделение Север и Юг Надежда Нейнски Дора Бакояни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus