Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да се спасим от слънчевото изгаряне с подръчни средства

14 Юни 2013 / 13:06:52  GRReporter
3421 прочитания

Летният сезон е тук и с него започваме да мечтаем за плаж, море и бронзов загар. Въпреки всеизвестните опасности от прекомерното излагане на слънце, много от нас не могат да се успокоят докато не придобият желания тен. Ако не ползваме правилните слънцезащитни кремове или се излагаме твърде много часове на слънце, винаги има опасност да изгорим. Затова потърсихме няколко съвета, как можете да се справите с проблема най-бързо в полеви условия.

Един от най-лесните методи е да сипете в леген студена вода, в която да сложите и кубчета лед. Накиснете мека памучна хавлия или друг плат във водата, след това наложете върху изгорялото от слънцето място. В момента, в който почуствате, че хладината на компреса изчезва, накиснете пак и отново положете на проблемното място. Тази процедура я повтаряйте около 15 минути.

Ако усещате, че изгарянето е болезнено можете да добавите и алуминиев ацетат на прах, който лесно се намира в аптеките. Смесете прахта с водата и налагайте проблемната област с компреса. Алуминиевият ацетат предпазва кожата от дехидрация и предотвратява появата на сърбеж.

Храните също помагат да се спасим от резултатите от необмисленото излагане на слънце. Да се намажем с кисело мляко, ако изгорим е съвет, който знаем от бабите си и той наистина помага. Оказва се, че и прясното мляко може да ни помогне в подобни случаи.

Специалистите съветват да смесим една чаша обезмаслено мляко с четири чаши студена вода и няколко кубчета лед. Налагаме сместа с компрес за 15-20 минути. Повтаряме процедурата след два до четири часа. Същата процедура можете да приложите и като увиете сухо жито в марля и го натопите за кратко в студена вода, след което наложите зачервеното място.

Ако смятате, че имате време сварете листата на една маруля и оставете водата да изстине. Накиснете много памучни тампончета в нея и след това внимателно притиснете памука с отварата на проблемните места.

Ако не искате да се занимавате с марли, можете да забъркате смес от царевично брашно или царевично нишесте с малко вода и направо да намажете проблемните области. При липса на каквито и да е подръчни материали можете да си помогнете и с торбичка чай, потопена първо в студена вода. Чаят съдържа танинова киселина и може да облекчи болката от слънчево изгаряне.

Сапунът при изгаряне не се препоръчва. Той изсушава допълнително кожата и предизвиква по-сериозно раздразнение. Същото важи за душ-геловете. Може да облеете изгорялото с леген хладка вода, примесен с една чаша бял ябълков оцет. Сместа ще помогне на кожата да се възстанови по-бързо, ще я почисти и ще успокои болката от слънчевото изгаряне.

Ако искате да се потопите във ваната, изсипете във водата щедро количество сода за хляб и се погрижете водата да бъде хладка. Когато излезете от ваната не се избърсвайте с хавлия, а дайте възможност на водата да изсъхне по вас.

Няма да направите грешка, ако в първия момент, в който усетите, че сте прекалили със слънчевите бани вземете нещо от хладилника, увиете го в чиста кърпа и го наложите на проблемната зона. Задължително трябва да е в чиста кърпа, за да не замърсите допълнително раздразнената кожа. За да облекчите ефекта на изсъхналата кожа, след като си вземете душ можете още мокри да се намажете с олио за след баня или бебешко масло. След като попие леко маслото, добавете и лосион за тяло. Може да ви звучи пресилено, но изтощената ви кожа има нужда от максимално овлажняване. 

Пийте вода, защото истинското овлажняване на кожата идва отвътре. Яжте плодове и зеленчуци. Динята, червеното цвекло и пъпеша са най-богати на вода и витамини през летния сезон. Погрижете се хранителния ви режим да е балансиран, така че да не се лишавате важни хранителни вещества. Красивата кожа е признак на добро здраве и резултат от правилно хранене, казват специалистите.

Не правете една и съща грешка два пъти. Кожата има нужда от три до шест дни, за да се възстанови от слънчево изгаряне. Новата кожа, която се показва след беленето е много по-чувствителна и ако не внимавате, рискувате отново да преминете през същите мъки. Бъдете отговорни към тялото и здравето си и оставете слънчевите бани, докато не почуствате, че кожата ви се е възстановила напълно. След това не забравяйте, че когато ходите на плаж трябва да слагате на всеки два до три часа слънцезащитен крем, за да се предпазите от нови вреди и развитието на рак на кожата.

Категории: Здраве плаж слънчево изгаряне Гърция почивка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus