Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Цялото семейство Джордж и Амал Клуни срещу Британския музей

15 Октомври 2014 / 15:10:46  GRReporter
7972 прочитания

36-годишната британска адвокатка Амал Клуни и колегите й от лондонската кантора “Doughty Street Chambers” Джефри Робертсън и Норман Палмър се срещнаха днес с премиера Андонис Самарас. Гръцкият министър-председател е благодарил на британските адвокати за изключително ценната подкрепа, която оказват на Гърция по един толкова важен за нея въпрос. Тримата прависти са в Атина по покана на гръцкото правителство и извършват проучвателна мисия във връзка с юридическата защита на искането на Гърция да й бъдат върнати мраморите от Партенона, които се намират в Британския музей.
    По обяд групата адвокати, придружена и от министъра на културата Константинос Тасулас посетиха музея на Акропола, където екскурзовод им беше лично директорът Димитрис Пандермалис. Облечена в елегантен костюм от слонова кост и фина като статуетка, Амал Клуни изглеждаше като оживяла фигура от Акропола. Една изключително приятна изненада за множеството туристи, които не спираха да я снимат.
    След посещението в музея, британските адвокати дадоха пресконференция. Амал Клуни определи като “справедливо” искането на Гърция да й бъдат върнати отнесените от лорд Елджин мрамори. “Време е мраморите да се върнат в Гърция.Това иска международната общност, Европейският парламент, но и общественото мнение във Великобритания. Говорим за една несправедливост, която продължава много време. Въпросът може да се реши в полза и на двете спорещи страни и на цялата цивилизация”, каза още госпожа Клуни.
    Тя определи като “продуктивни” разговорите с гръцките власти. На въпрос ще поеме ли кантората “Doughty Street Chambers” юридическата защита на гръцката държава в този спор, Амал Клуни отговори:  “Гръцката страна предпочита да разреши спора добронамерено. Нека да видим какъв ще е резултатът от официалното искане към ЮНЕСКО да посредничи в този спор. След това вашето правителтво ще реши какви да бъдат следващите стъпки”.
    На друг журналистически въпрос дали Джордж Клуни ще помогне за връщнето на мраморите от Партенона, адвокатката отговори, че съпругът й безрезервно подкрепя всички усилия в тази посока. Колегата й Норман Палмър изрази надежда, че ще се взаимно изгодно решение за мраморите, но би трябвало да се проучат и други възможности. Джефри Робертсън определи поведението на Британския музей като “неморално” и каза, че цялата планета трябва да се обедини по този казус. Юристът съобщи, че британското правителство разполага със срок до 30 март 2015 да отговори на искането зе връщането на мраморите.
    Тази вечер тримата британски адвокати са поканени на вечеря от семейство  Вардис и Мариана Вардиноянис, която е и посланик на добра воля на ЮНЕСКО за връщането на мраморите от Британския музей.
    Междувременно Адвокатският съюз в Атина протестира пред премиера Андонис Самарас и вицепремиера Евангелос Венизелос за поканата им към британската адвокатска кантора. Според Съюза същата работа са в състояние да свършат и гръцките адвокати.
    От публикация на левия вестник “Авги” става ясно, че само за самолетните билети на тримата адвокати и за наетата кола със шофьор за придвижванията им  в Атина,  гръцката държава е похарчила 10 885 евро.
  

 

Категории: Джордж Клуни Амал Аламудин мраморите от Партенона Британския музей ЮНЕСКО Doughty Street Chambers Норман Палмър Джефри Робертсън
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus