Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чувствате се пристрастени към виртуалната реалност? Тази статия е за вас

16 Май 2014 / 08:05:16  Иван Петков
1944 прочитания

Смартфоните вече вземат превес над обикновените мобилни телефони. Таблетите побеждават традиционните настолни компютри и лаптопи. Като допълнение към това, вече имаме и устройства за носене, като умни часовници, очила и фитнес гривни.  Това вече не е новина. Факт е, че с всяка изминала година, времето, което прекарваме вторачени в екраните на тези преносими умни джаджи нараства. В статията от миналата седмица можете да видите инфографика с данни по темата. Логично е да си зададем следните въпроси: къде е границата която отделя ползата от тези устройства, които компаниите смело определят като наши "спътници в живота", от пристрастяването към тях? Къде удобството преминава в болезнена нужда да бъдем постоянно свързани с нашия виртуален живот, като забравяме реалния?

Никой не отрича, че смартфоните и всички останали технологични джаджи, с които сме се заобиколили , улесняват живота ни и са чудесни помощници в работата ни.  Много от хората, които не изпускат смартфона си от поглед, твърдят, че биха искали да го ползват по-малко, но им се налага да си служат с него постоянно заради служебни задължения. Според изследване на Radicati Group, през 2015 ще получаваме 22% повече служебни мейли, отколкото три години по-рано, и ще изпращаме 24% повече. Много от служителите, чиято работа е активно свързана с вътрешнофирмена кореспонденция, кореспонденция с клиенти, доставчици и партньори, признават, че често четат мейли в леглото, по време на хранене или докато са в компанията на близки и познати.

От другата страна са социалните мрежи и приложения за чат, игрите, слушането на музика и възприемането на всякакво мултимедийно съдържание на преносимите ни устройства. В автобуса, в метрото... на дивана... навсякъде.

Много е лесно да превърнем тези дигитални асистенти, джаджи за общуване и забавление в устройства, които диктуват и обсебват живота ни.

Как да разберем дали сме станали зависими от своя смартфон или таблет? Вижте дали отговаряте на следните 5 условия:

1. Не можете да си спомните кога за последно сте били без своя смартфон или таблет.

В командировка, на почивка, във ваканция или на пътешествие или в обичайното ви всекидневие, винаги гледате любимото устройство да е под ръка. Буквално не се разделяте с него и всеки звук, който то издава е повод да пуснете екрана и да видите какво ново и вълнуващо ви очаква на него.

2. Започвате деня си със своя смартфон или таблет.

Първото нещо, което правите сутрин е да спрете алармата, която ви буди и сънено да се вгледате в познатия екран. Какво се е случило през нощта, какви новини ви очакват, какво е станало на стоковата борса? А какво се е случило с играта, която играете  от месеци? Цели 79% от смартфон потребители прекарват поне 15 минути след събуждане със своя смартфон, а 62% пък посягат към него веднага след събуждане, гласи изследване на IDC.

3. Ползвате своя смартфон или таблет дори когато компютърът ви е под носа.

Само 17% от заявките за търсене в Google, направени през мобилно устройство са по време на движение. Това означава, че все по-често пренебрегвате компютрите и ползвате мобилните ви смарт устройства. Защото не искате да се размърдате и да станете от удобния диван или пък да се протегнете от офис стола, когато пред нас, на няколко стъпки или на ръка разстояние има по-голям и удобен екран.

4. Постоянно се тревожите да не загубите телефона си.

Разбирам ви, вие имате лични данни, банкови акаунти, конфиденциална служебна информация... но не рядко се чувствате паникьосани само при мисълта, че можете да останете в страни от ставащото във виртуалния ви живот. 84% от жените изпитват панически страх при мисълта, че могат да загубят своя смартфон, а "едва" 63% от мъжете споделят същите чувства от нежеланата раздяла с "малкия съветник"

5. Завършвате деня с телефон или таблет в ръка.

След като сте прекарали целия ден с вашия телефон, изпитвайки безпокойство да се откъснете от своята любима преносима джаджа, в края на деня също не можете да я оставите настрана. Последният признак, че сте пристрастен към вашия телефон става явен, когато със затварящи се очи и клюмаща глава държите вашия "компаньон" в леглото. Цели 54% от притежателите на смартфони споделят последните мигове от деня си със своите любими джаджи. Има и особени случаи на пристрастяване, в които хора се будят посред нощ, за да проверят своя Facbook, мейл или чат.

Всичко описано по-горе може и да ви се струва прекалено, но това е така само, ако все още не притежавате смартфон или таблет, или сте от малцината разумни потребители, които не са се пристрастили все още и ги ползват умерено.

Възможно ли е да не сте постоянно "на линия", обсебени от мобилните ви джаджи? Разбира се, че е възможно. Ето няколко идеи, чрез които да противостоите на изкушението:

1. Използвайте времето сутрин като подготовка за деня

Зная, че ще кажете, че точно това правите, като грабвате телефона или таблета още преди да сте се събудили напълно. Нямам статистически данни на разположение, но съм убеден, че постоянното вторачване в екрана на любимата ви джаджа води до допълнителен стрес, умора за очите и мозъка ви. А да започнете деня със стрес, не е най-разумната и здравословна стратегия. Има толкова много неща, които можете да направите сутрин. Събудете се с усмивка и отделете няколко мига на блажено спокойствие, докато се излежавате няколко минути в леглото. Погледнете любимия човек. Отворете прозореца и посрещнете новия ден. Направете гимнастика или изпийте едно кафе с удоволствие. Имате цял ден, през който да поглъщате информация.

2. Използвайте смартфона или таблета си умерено и само когато се налага.

Чувствате ли се пристрастени към своя смартфон или таблет?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus