Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четири хиляди гърци дължат 15 милиарда евро

23 Януари 2012 / 13:01:17  GRReporter
2301 прочитания


Списъка с най-големите длъжници на гръцката държава оповести министерството на финансите. Според него 4 151 души дължат 15 милиарда евро или 7 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната. В огромния списък се поместват имената, данъчните номера и общите им задължения към данъчните управления и митниците.

Между тях се намират имената на Георгиос Коскотас, неговия брат Ставрос, бившия собственик на застрахователното дружество Аспис Павлос Псомиадис,собственика на Express service Йоанис Раптопулос, някогашния шеф на футболния клуб ПАОК Георгиос Бататудис, баскетболиста – ветеран Михаил Мисунов, певеца Толис Воскопулос и мнгоо други. Всички те дължат на държавата суми, които се движат между 172 000 и 952 милиона евро.

На първо място в списъка се намира счетоводителят Николаос Касиматис от Солун. Той бе замесен в големия трик с незаконното връщане на ДДС на стойност почти 60 милиона евро чрез собственици на несъществуващи фирми, които декларираха фиктивни вносове на стоки. Дълговете на счетоводителя достигнаха до 952 милиона евро и в момента се намира в затвора. Следващият е Евангелос Сиембос с дългове на стойност 320,69 милиона евро, а на трето място се намира Елени Каридопулу, чиито задължения са 239,9 милиона евро.

Петнадесет гърци дължат поединично на държавата над 100 милиона евро. Общите им задължения възлизат на 3,2 милиарда. Други петнадесет дължат суми между 50 и 100 милиона евро. Сборът на техните задължения е 916,23 милиона евро. От 25 до 50 милиона евро дължат 64 „данъкоплатци”. Те са „спестили” на държавната хазна 2,22 милиарда евро. 182 души дължат между 10 и 25 милиона евро, т.е. общо 2,89 милиарда. От един то 10 милиона са задълженията на 1 467 души или общо 4,46 милиарда евро.

В съобщението на финансовото ведомство се посочва, че от списъка отсъстват имената на големите длъжници, които са започнали да изплащат дължимите суми. Не са обявени оспорваните в съда суми, задълженията на бедни, непълнолетни и починали граждани.

Източници сочат, че десетки от длъжниците са обект на полицейска проверка за участие в криминални деяния. Властите смятат, че един от 15-те, които дължат над 100 милиона евро е шефът на мафията с търговете на недвижими имоти. Други пък вече са обитатели на затворите за финансови и други престъпления. Най-крещящият пример сред тях е счетоводителят Николаос Касиматис, който излежава дългогодишна присъда.

Задълженията на собственика на Express service Йоаннис Раптопулос към данъчните възлизат на 14,3 милиона евро. 1,82 милиона дължи Сами Файс, който бе обвинен за манипулации с акциите на компанията „Македоника клостирия”. Някогашният ас на баскетболните игрища Михаил Мисунов дължи 614 000 евро.

Някогашният „силен мъж” на група Аспис Павлос Псомиадис, който се намира в предварителния арест за измама в ущърб на клиентите на застрахователното дружество дължи 1,15  милиона евро.

Бившият собственик на футболния клуб ПАОК Георгиос Бататудис има задължения в размер 2,5 милиона евро, а братята Коскотас – общо 4,38 милиона. Георгиос Коскотас бе ръководната фигура в скандала с банка Критис в началото на 90-те години, както и председател на футболния клуб Олимпиакос. Брат му Ставрос бе неговата „дясна ръка” по време на престоя му начело на отбора.

Категории: Икономика финанси данъчни задължения списък с длъжници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus