Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Британски съд постанови екстрадиране на кредитни милионери в Гърция

25 Юли 2014 / 11:07:58  GRReporter
823 прочитания

Уестминстърския съд за екстрадиции в Лондон постанови, че обвинените за източване на гръцката Пощенска каса съпрузи Кириакос Гривеас и Анастасия Вацика трябва да бъдат върнати в страната, за да бъдат изправени пред нейните съдебни власти. След това решение защитниците на двойката вероятно ще се възползват от възможността, която им предоставя законът да го обжалват в срок от една седмица. В противен случай Гривеас и Вацика ще бъдат предадени на гръцките власти.

Малко преди обявяването на съдебното решение, в разговор с кореспонденти на гръцки медии в Лондон, бизнесменът заявил, че възнамерява да се върне в Гърция до септември. „Дори ако случаят стигне до Апелативния съд, аз искам да се върна и да дам показания пред гръцките власти преди да е приключило съдебното разследване по случая с кредитите, отпуснати от Пощенска каса”. Той допълнил, че вече е организирал професионалните и семейните си задължения така, че да може да ги управлява от Гърция. При все това обаче Гривеас казал, че със сигурност ще обжалва решението на британския съд с цел да спечели време и да организира връщането си в Гърция.

Заседанието на съда приключи в следобедните часове в четвъртък, когато бяха изнесени пледоариите на защитника на двойката и на прокурора, който представляваше гръцките власти.

Той посочил, че прането на мръсни пари е едно от 32-те престъпления, описани в европейската заповед за арест, за които не се изисква да бъдат смятани за престъпления и в двете държави, които имат отношение по екстрадирането на издирваните лица. По думите му, поради това няма никакъв смисъл да се разисква дали обвиненията, въз основа на които е поискано екстрадирането на заподозрените са незаконни действия и по смисъла на британското право. В допълнение прокурорът посочил, че Гърция е част от списъка на регионите от 1-ва категория, посочвайки непряко, че въпреки докладите на вещите лица не е необходимо да бъдат разгледани условията в затворите в страната. Поради тези причини той поискал екстрадирането на Гривеас и Вацика в Гърция.

От своя страна техният защитник заявил, че ако съдът приема факта, че подсъдимите са извършили престъплението пране на мръсни пари, първо трябва да поиска достатъчно доказателства, че те са извършили измама. Според него това не е било доказано по време на процеса. Вследствие на това той определил обвинението като не достатъчно обосновано и заявил, че по тази причина клиентите му трябва да останат във Великобритания.

В същото време адвокатът се позовал обширно на условията в гръцките затвори, като обърнал особено внимание на представените по-рано доклади на вещните лица по делото. В края на пледоарията си отбелязал и изпратеното от гръцкия министър на правосъдието писмо до съда, в което той гарантира, че ако двойката Гривеас – Вацика бъде екстрадирана в Гърция и местните власти им наложат мярката предварителен арест, бизнесменът ще крило 6 на затвора в Коридалос, а съпругата му – в женския сектор.

Адвокатът за пореден път оспорил тази писмена гаранция на гръцкия правосъден министър с аргумента, че „никъде в това писмо не се посочва препратка към гръцки закон, който му предоставя правото да вземе такова решение”. 

Категории: Криминална хроника кредитни милионери източване на Пощенска каса Лондон съд екстрадиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus