Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България в спиралата ниска заетост-стагниращи доходи-намаляващо население

13 Ноември 2014 / 09:11:02  GRReporter
3179 прочитания

Полина Спартянова
    Южната част на България продължава тендецията от последните три години на ускорено възстановяване към предкризисните нива на социално-икономическото й състояние, докато в северната част заетостта остава притеснително ниска и продължава да потиска доходите и стандарта на живот. Това стана ясно от проведеното изследване на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие”, който за трета поредна година изготвя актуални социално-икономически профили на 28-те области в страната. Според типологията на областите според тяхното социално-икономическо състояни само столицата София се намира в „много добро социално икономическо състояние”, а областите Благоевград, Бургас, Варна и Пловдив –„ в добро”, като икономиките на първенците към настоящия момент са най-развитите в България.
    В „много лошо социално-икономическо състояние” са определени областите Разград, Силистра, Търговище, Ловеч и Монтана, тъй като са регистрирани високи нива на безработицата и ниска степен на заетост. Според анализа спиралата ниска заетост-стагниращи доходи-намаляващо население е в основата на продължаващото социално-икономическо раздалечаване между столицата София и останалата част от страната и междувременно обхватът на профилите на регионите с негативни тенденции на развитие остава много по-широк, отколкото на тези с добри тенденции. „Регионалната политика в България не работи – не се наблюдава икономическо и социално сближаване между областите”, твърди д-р Александър Цветков от „Региостат”, който е част от екипа анализатори.
    Въпреки че Югозападна България отчита тенденция на възстановяване, заетостта в регион София (столица) изсмуква работните места и работната ръка от околността. Това е и една от причините столицата да е най-добре икономически развита като регион в страната и икономиката й да е два пъти по-голяма от тази на област София, която е втора в класацията. С най-ниски оценки са областите Кюстендил, Шумен, Разград, Сливен, Силистра, Монтана и Видин, който е със статут на най-бедния регион на територията на Европейския съюз. Според изследването на регионалните политики, започналото икономическо възстановяване продължава да бъде възпрепятствано от политическата нестабилност в централната власт и относителната пасивност на местните органи за самоуправление по отношение на местните условия за бизнес.

Категории: развитие на регионите Северна България Южна България Институт за пазарна икономика ниска заетост стагниращи доходи намаляващо население
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus