Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България погрешно схвана Мария като политически проблем

02 Юни 2014 / 17:06:27  Анастасия Балездрова
1203 прочитания

Въпросът за съдбата на малката Мария бе погрешно схванат като политически проблем от България, бе първият коментар на Костас Янопулос, директор на организацията „Усмивката на детето” пред GRReporter във връзка с решението на Районния съд в Лариса, по силата на което тя получи попечителството над детето. „Това е един чисто процедурен въпрос, свързан със защитата на едно дете”, допълни той.

Малката Мария, която гръцките медии нарекоха „рус ангел” заради русата коса и бялата й кожа бе открита случайно по време на полицейска проверка в ромския катун край град Фарсала през октомври 2013. Детето бе намерено от прокурорката от Лариса, а по-късно бе установено, че не е биологично дете на представилите се за негови родители двойка роми. Веднага след откриването му момиченцето бе настанено временно в дом на организацията „Усмивката на детето”. След това събитията се развиха главоломно: Биологичните родители на родената в Ламия Мария бяха открити в българското село Николаево, мнимите й „родители” бяха изпратени в предварителния арест за отвличане,  документална измама и незаконно получаване на социални помощи, а самата тя продължи да се намира в дома на организацията. На 18 март отделът за доброволно правораздаване на Районния съд в Лариса започна разглеждането на делото за попечителството над Мария, в което се включи и българската държава с искане детето да бъде предадено на българската Държавна агенция за закрила на детето. На заседание миналия четвъртък съдът възложи цялостното упражняване на родителските права върху Мария на организацията „Усмивката на детето”.

„Бих искал да подчертая, че организацията ни нямаше никакво участие в делото за определянето на попечителството върху Мария. Единственото, което ни попита прокурорът за малолетни беше дали бихме приели да се грижим за нея, ако не бъде намерено друго решение в полза на висшия интерес на детето. Изпратиха екип, който посети домовете ни проучи как растат и живеят всички деца. Мария и всички останали живеят добре и получават грижи, обич и топлота. Решението на съда доказва именно това – че е нямало по-добро решение от престоя й при нас”, каза Янопулос и подчерта: „Мария не дойде при нас по наша инициатива. Някои хора съвсем погрешно смятат, че „Усмивката на детето” събира деца. В 14-те ни домове живеят 340 деца и се стремим да им дадем възможно най-добрите грижи”.

По думите на Янопулос още при настаняването си в дома на организацията освен на ромски, Мария е говорела и на гръцки език. „Тя говореше и разбираше достатъчно добре, просто сега вече говори съвсем свободно”. Мария живее в обща стая с 4-годишната Христина, която бе открита само месец по-късно и има подобна с нейната съдба.

„Ние сме много внимателни, когато следим развитието на едно дете, защото както казват специалистите, то може да не покаже лесно какво крие вътрешно. Мария е добре от самото начало, това показва нейното държане и не иска под никакъв предлог да напусне дома, в който получи грижи и обич. Тя има силен характер и показва предпочитанията си към хората, които я обичат и обича. Освен това, проявява силно изразена самостоятелност, която ни кара да вярваме, че е едно дете, което ще успее да се справи с трудностите на живота”.

От организацията все още не са наясно с точния текст на съдебното решение, затова не дадоха информация за това дали Мария ще бъде дадена на приемно семейство. Директорът на „Усмивката на детето” посочи, че още когато бе открита много семейства са изразили желанието да поемат грижите за нея. „Необходимо е да проучим съдебното решение внимателно, за да установим какви възможности предоставя то за подобно развитие в бъдещето”, каза той. Така или иначе, решенията за тези процедури се вземат от социалните служби без участието на „Усмивката на детето”.

Междувременно, двойката роми от Фарсала, които се представиха за нейни родители бяха освободени от ареста, след като им бяха наложени ограничителни мерки. В изявления пред гръцки медии мнимата й „майка” Елефтерия Димопулу заяви, че ще задейства всички законни средства, така че да вземе детето обратно, но този път чрез официално осиновяване.

Костас Янопулос разказа за пореден път, че през всички тези месеци Мария не е потърсила семейството, в което бе намерена. „Както съм казвал и преди, само веднъж в момент на напрежение извика „мамо”. За сравнение, имаме деца, които са били жертви на насилие и тормоз и въпреки това непрекъснато търсят майка си и баща си”.

Наесен 5-годишната вече Мария се очаква да започне да посещава училище в рамките на предучилищната си подготовка. Както всички други деца, които живеят в домовете на организацията, тя ще трябва да излиза извън нея, за да посещава заниманията. Голямата и световна публичност, която придоби случаят с нейното откриване продължава да е проблем за нея, тъй като може да бъде разпозната лесно. „Затова призоваваме всички медии да престанат да публикуват нейни снимки и информация. Сега обаче всички знаят как стоят нещата, решението на съда излезе и няма да има какво повече да се обяви по случая. Постепенно шумът около нея трябва да затихне, за да може детето да продължи своя живот нормално”.

В същото време той подчерта, че Мария „ще остане като едно дете – символ”.

 „Но заедно с това бих искал да заявя на гръцките, българските и на властите във всички европейски страни, че не само Мария е на улицата, не само Мария е жертва на незаконно осиновяване. Много деца са жертви на тази организирана система за трафик с деца.

Категории: Криминална хроника Мария Усмивката на детето Костас Янопулос трафик на деца Държавна агенция за закрила на детето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus