Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Повечето от българите ще гласуват за гръцки, отколкото за български евродепутати

09 Май 2014 / 15:05:56  Анастасия Балездрова
1395 прочитания

Българите са втората по брой група европейски граждани, които са заявили желанието си да гласуват за гръцките евродепутати. Според данните на гръцкото министерство на вътрешните работи те са 18,15 на сто от общо 13 098 души. Най-много са гражданите на Великобритания – около 24 на сто. На трето място след българите са германците с 12,41 на сто, румънците с 11,22 на сто и кипърците със 7,15 на сто.

В същото време броят на гърците, които са се регистрирали да гласуват за гръцките кандидати за евродепутати и живеят в други европейски страни е 14 973 души. Той е значително по-нисък от евроизборите през 2009, когато за гръцките кандидати за Европарламента са гласували 42 304 гръцки емигранти. Същевременно, по време на проверка от ведомството са открили 820 души, които са заявили участие в изборите както в Гърция, така и в чужбина. Двойният вот е забранен, затова конкретните избиратели ще бъдат допуснати до урните, след като преди това подпишат клетвена декларация, че не са гласували на друго място.

По силата на европейското законодателство европейските граждани могат да гласуват и на общинските избори, които в Гърция ще се проведат на 18 май- седмица преди евроизборите. Точният брой на българите, които са се регистрирали да гласуват не е ясен, но според публикация във вестник Катимерини 150 европейски граждани от България и Румъния са били отписани от избирателните списъци по решение на районния съд на остров Кос. То било издадено след жалба от страна на кандидата за кмет Христофис Коронеос, който обвини досегашния кмет и кандидат за втори мандат Никос Караконстантинос в опит за промяна на състава на електората на острова.

Според източници от гръцкото министерство на вътрешните работи обаче съдебното решение вероятно страда от правна аргументация, тъй като по думите им редът на записване на европейски граждани в гръцките избирателни списъци е доста „хлабав”. „Всеки гражданин на страна-членка на Европейския съюз има право да се запише за участие в общинските и европейските избори, без да е задължен да представи удостоверение за постоянно местожителство”, посочва пред вестник Катимерини представител на министерството. В шеговит тон той добавя, че ако някой кандидат има достатъчно средства би могъл да покани за уикенд в Гърция европейски граждани с цел да си подсигури техния вот.

GRReporter се свърза с посолството на Република България в Атина, откъдето потвърдиха, че са получили сигнал за конкретното съдебно решение и работят по въпроса, за когото все още не информирани в детайли.

Паралелно с това от посолството съобщиха, че общият брой на българите, които ще гласуват за българските евродепутати не е ясен, въпреки че срокът за тях изтече на 29 април. Причината е, че част от заявленията са били изпратени по пощата и все още не са получени. До момента според електронната страница на Централната избирателна комисия желание да гласуват за българските евродепутати в Гърция са изразили 44 души в Атина, 30 в Солун, двама във Волос и един в Ханя.

Те  ще могат да гласуват в избирателните секции, които ще бъдат открити на 25 май в няколко гръцки градове.

-          В Атина ще има три избирателни секции в сградата на посолството на Република България на адрес: ул. Стратигу Калари 33-А, квартал Палео Психико.

-          В Солун ще има една избирателна секция в сградата на генералното консулство на Република България на адрес: ул. Николау Ману 12/ ул. Едмонду Абот 1-3.

-          Във Волос ще има една избирателна секция в сградата на кметството на града на адрес: пл. Рига Фереу

-          В Александруполис ще има една избирателна секция в сградата на кметството на града на адрес: ул. Димократиас 306.

-          В Кавала ще има една избирателна секция в сградата на 2-ра гимназия на адрес: ул. Аркадиу 2.

-          В Патра ще има една избирателна секция в сградата на „Мегаро Логу ке Технис” на адрес: площад Василеос Георгиу I-ви, 17-А.

-          В Йерапетра на остров Крит ще има една избирателна секция на адрес: ул. Етникис Андистасеос 30.

-          В село Герани, община Платания, област Ханя на остров Крит ще има една избирателна секция.

-          На остров Родос ще има една избирателна секция на адрес: бул Елефтериас 51, Кремасти.

От посолството съобщиха също, че българските граждани, които не са подали заявление предварително също ще могат да гласуват, след като попълнят декларация на място в избирателните секции.

Гласуването ще е възможно срещу представена лична карта. Гласуването ще започне от 06:00 и ще приключи в 19:00 часа. 

Категории: Политика европейски избори гласуване българи гръцки евродепутати избирателни секции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus