Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Българин е сред жертвите на верижната катастрофа край Верия

06 Октомври 2014 / 12:10:24  Анастасия Балездрова
1857 прочитания

Българин е една от жертвите на верижната катастрофа край Верия. Човекът е загинал на място, а по-късно трупът му е бил пренесен първоначално в болницата във Верия и след това в Солун, за да бъде извършена аутопсия.

Трима от ранените са също български граждани. „В хирургичното отделение е приета 28-годишна жена, а други двама са настанени в ортопедичното отделение на болницата и здравословното им състояние се определя като стабилно”, заяви пред GRReporter директорката на болницата във Верия Анастасия Бурцу.

Става дума за 40-годишен мъж и 46-годишна жена с различни фамилии. Според шефа на хирургичното отделение Хараламбос Демердзис 28-годишната жена се намира в тежко общо състояние със сериозни рани по тялото.

Във видеоматериал на местния информационен сайт verianet.gr спътници на загиналия мъж разказват на журналиста Димитрис Каролидис как са преживели катастрофата. По думите им, те са пътували към България от Италия, където са работили. Всички пътуващи са от региона на Пазарджик.

„Тук имаше задръстване и спряхме. Тирът дойде отгоре и забра коли, камиони…Удари нас, удари белия бус. Уби човека, хвърли буса долу. Не се е опитвал да спре. Идваше от горе със скорост най-малко 100 км/ч.”, посочва шофьорът на втория български микробус.

Междувременно полицията във Верия арестува 39-годишния шофьор на тира, срещу когото бяха повдигнати обвинения за непредумишлено убийство. В показанията си в полицейския участък той казал, че е карал без спирачки в продължение на около 23 километра и всичките му опити да спре движението на камиона били безрезултатни. По думите му на таблото на камиона се появило съобщение за наличието на проблем още при пътните каси до Полимилос. Той се опитал да спре камиона като намалил скоростта и натискал спирачките непрекъснато, в резултат на което те блокирали. Когато стигнал до пътния възел до Верия в посока Солун той не можел да направи нищо, за да избегне удара така помел спрелите на мястото леки автомобили. Конкретният участък от магистралата е с наклон от над 10 градуса, а камионът е бил натоварен с 19 тона грозде. Днес шофьорът ще даде показания пред прокурора във Верия.

Пред съдебните власти се очаква да се яви и арестуванията представител на компанията – изпълнител на техническите работи, поради които движението по автомагистрала Егнатия е било отклонено само в едната лента. Повдигнатите срещу него обвинения са за нарушения на закона за движението по пътищата.

Властите разследват доколко предприетите мерки за сигурност са били достатъчни за провеждането на техническите работи, без да бъдат предизвикани проблеми в движението по магистралата. Според издаденото от Пътна помощ в област Верия разрешително прокарването на три проводници със средно напрежение за сметка на електроразпределителната компания ДЕДДИЕ  е трябвало да продължат само за 10 минути –между 09:30 и 09:40 в неделя сутринта. В документа се посочва още, че компанията – изпълнител е трябвало да постави „пътни знаци и други предупредителни табели” с цел да предупреди навреме водачите на преминаващите автомобили.

Заповедта не е била спазена, след като в 10:20 пътят все още е бил затворен, а единственото обозначение за това са били двама души, размахващи знаменца – един в началото и един в края на блокирания участък.

Очаквайте продължение.

Категории: Криминална хроника верижна катастрофа автомагистрала Егнатия жертви ранени български граждани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus