Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бившият директор на Земеделската банка изнесъл 8 милиона евро в чужбина

06 Август 2012 / 08:08:39  GRReporter
3421 прочитания

Бившият изпълнителен директор на Земеделската банка на Гърция АТЕ Теодорос Пандалакис призна, че той е банкерът, който през 2011 година е изнесъл в чужбина 8 милиона евро. Случаят бе докладван в парламента от управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос. Пандалакис обаче твърди, че парите му са законни, върху тях са платени данъци и сумата е използвана за закупуването на недвижима собственост в Лондон. В последните две години повечето гръцки банкери и корабни магнати закупуха луксозни имоти в Лондон, за да изтеглят парите си от борещата се за оцеляване гръцка банкова система. Трансферите са документирани от Банката на Гърция и предадени на данъчните власти.
     Теодорос Пандалакис в момента се намира на вилата си в егейския остров Парос и отказва всякакъв коментар. В края на август бившият банкер ще трябва да се изправи пред икономическата комисия на парламента, за да даде обяснения по случая. “Никой не твърди, че има нещо незаконно в случая. Но със сигурност има нещо неморално, тъй като трансферът е осъществен в момент, в който Пандалакис е бил изпълнителен директор на голяма държавна банка в период на икономическа криза”, коментира пред вестник Financial Times банкер, пожелал анонимност.
    Бившият директор на заплашената от банкрут Земеделска банка напусна поста си, когато здравата част на банката бе купена за 95 милиона евро от банка Пиреос - четвъртата по големина частна банка в Гърция. Теодорос Пандалакис беше голям противник на сделката по “приватизацията” на АТЕ. Гръцкото правителство обаче бе поставено под огромен натиск от надзорната тройка да избере дали да приватизира несъстоятелната финанова институция или да я остави да фалира. Кабинетът избра първата възможност.
    При управлението на Пандалакис Земеделската банка отпусна кредити на стойност 150 милиона евро на двете големи гръцки партии Нова Демокрация и ПАСОК, които и до момента не се обслужват. Пак по негово нареждане банката е отпуснала още 130 милиона евро на застрахователната си компания за изплащането на еднократни обезщетения при пенсиониране.

Категории: Земеделската банка на Гърция АТЕ Теодорос Пандалакис гръцката банкова система банкери икомомическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus