Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пиреос погълна здравата част от ATEbank

27 Юли 2012 / 20:07:18  GRReporter
1386 прочитания

Банка Пиреос погълна здравата част от гръцката земеделска банка ATEbank. От 30 юли всички клонове на бившата държавна финансова институция ще оперират под надзора на Пиреос. Кандидати за закупуването на земеделската банка бяха всички големи финансови институции в Гърция, но в крайна сметка състезанието, който ще погълне ATEbank бе между националната банка на Гърция и Пиреос. Тя спечели наддаването след като даде гаранции, че няма да последват уволнения и всичките 5500 работещи в банката ще запазят работата си. Освен това Пиреос има намерение да оползотвори на сто процента създадената мрежа от клонове и няма да закрие нито едно представителство в страната.

След сливането общата стойност на активите на Пиреос е 75 милиарда евро, депозитите са 35 милиарда евро. Тя има присъствие в девет страни със 17 хиляди работещи в корпоративната група и 1230 клона.

“Решението, което бе взето ще укрепи банковата система и е в съгласие с европейските практики за оздравяване на банките. Сливането бе изпълнено според действащата законова система и взима под предвид жизнеспособността на проекта, защитата на обществения интерес и укрепването на банковата система в този критичен период за страната” се казва в изявление на Гръцкия фонд за финансова стабилност.

Сливането на двете финансови институции е важна стъпка към консолидирането на гръцката банкова система, която трябва да се приспособи към условия на финансовата криза и ограничения достъп до свободни средства. Решението за сделката е дошло след докладите на консултантите по сделката, Alvarez & Marsal и Bain, които са изследвали в детайли гръцката финансова система, съобщава Вима. Правителството и банката на Гърция назначиха двете консултантски компании, за да изберат най-добрата оферта на пазара. "Лошите" кредити и проблемите активи на ATEbank отиват към помощния финансов фонд в страната, който ще се заеме с оздравяването на проблемите части или ще прибегне до ликвидация.

Категории: ИкономикаКомпании АТЕ bank зemeделската банка Пиреос сливане поглъщане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus