Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бившият директор на Пощенската каса настанен в турския затвор Малтепе

12 Януари 2014 / 17:01:09  GRReporter
1758 прочитания

До предаването му на Гърция бившият президент на Пощенската каса Ангелос Филипидис ще остане в затвора в Турция. Той беше арестуван в Истанбул в събота. Обвиняемият твърди, че възнамерява да се върне в страната и затова каза, че е съгласен да бъде предаден и се отказва от всякакви средства за защита.

Затворът в Малтепе, снимка www.radiooropos.blogspot.gr

Турското правосъдие реши да го предаде на Гърция. Изпълнението на решението ще бъде завършено след като гръцкото правосъдно министерство изпрати съответните документи. Тази процедура според консулските служби може да продължи от 2 до 40 дни. През този период Филипидис ще остане в затвора Малтепе, където обикновено се задържат чуждите граждани.

Арестът на Филипидис в стаята му в хотела беше потвърден от адвоката му. Срещу него е издадена заповед за арест, която в петък е превърната в международна и е изпълнена в събота сутринта. Според информациите Филипидис е информирал чрез адвоката си Танасис Варламис следователя Георгиос Андреадис за желанието си да застане пред съда в понеделник.

снимка www.radiooropos.blogspot.gr

Филипидис е предал билета си на турските власти, за да докаже , че е планирал да се върне в Гърция и не се е опитвал да избяга.

Припомня се, че Филипидис беше арестуван в стаята сив хотел на площад Таксим в Истанбул след информацията, предадена от гръцката полиция на турските власти. По време на ареста в него е открита сумата от 311 турски лири, 5615 евро, 1005 английски лири, 18 090 хонконгски долари, 220 швейцарски франка и 1514 американски долара.

Успоредно с това Филипидис е имал разрешение за пребиваване в Швейцария, чужда шофьорска книжка, както и два гръцки паспорта, единият от които изтекъл. Според полицията илипидис е заминал от Гърция в Турция на 3 януари.

„Никога не съм казвал, че съм в САЩ”

В изявленията си за телевизия Мега след ареста, Филипидис твърди, че никога не е казвал, че се намира в САЩ. „Това са предположили журналистите, защото често пътувал до там” каза той, отбелязвайки, че не е имал причина да обяснява къде се намира.

Както заяви той, отишъл в Истанбул на 3 януари и е планирал да посети след това Дубай и Манила по професионални причини. „Когато разбрах за заповедта за арест, удължих престоя си в хотела с 4 дни” и допълни, че адвокатът му е говорил със следователя в петък и го е осведомил, че в понеделник ще е в Атина, за да се яви пред него. Филипидис е арестуван в 2 сутринта. Той определи прокурорския доклад като несъществен.

Разследването

Срещу Филипидис е издадена заповед за арест за случая Пощенска каса- по който са причинени щети на държавата в размер на поне 400 милиона евро. До момента са арестувани 5 души, и още две заповеди се очаква да бъдат изпълнени.  Показанията на обвиняемите ще започнат в понеделник.  Заповедите са издадени след доклад на прокурора за борба с корупцията Попи Папандреу.
Прокурорът твърди, че обвиняемите са дали зелена светлина на свръх големи кредити на бизнесмени без гаранции, които са използвани за лично обогатяване, а не за компаниите им.

Категории: Пощенска каса Ангелос Филипидис арест Турция затвор Малтепе
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus