Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Без противопожарна сигурност е била изгорялата банка Μarfin

24 Септември 2010 / 19:09:56  GRReporter
1669 прочитания

Единственият авариен изход на клона на банка Μarfin на бул. Стадиу е бил заключен, а телеконтролът за отключването е бил загубен. Служителите, докато са се опитвали да се измъкнат от подпалената с бомби Молотоф банка, са се оказали в капана на бронирана клетка. Трагедията щеше да бъде огромна, ако една друга врата за изход е била затворена, тъй като през нея са преминали спасилите се служители. Тази врата по случайност е била отворена, тъй като през нея се е отмирисвало помещението от тоалетната!

Това са част от разкритията на доклада на Министерство на заетостта, в който пише за пожара в клона на банка Μarfin, който беше причинен от група анархисти на 5 май 2010 г. Тогава трагично загинаха Ангелики Папатанасопулу, Параскеви Зуля и Епаминондас Цакалис. В доклада, който е написан от Теодорос Пандазопулос и вестник "Вима" публикува, се отбелязва, че сградата не е била добре подсигурена в случай на пожар, аварийните изходи са били заключени, липсват удостоверения от Пожарната служба и служителите на банката не са били обучени.

Както се казва „в офиса са работели 27 души общо. Имало е един авариен изход, който се е намирал на приземния етаж на сградата – точно до главния вход. Но той не е бил използван от служителите, защото на приземния етаж е избухнал пожар и са се задушавали от пушеците.” Но това не е единствения проблем.

Г-н Пандазопулос подчертава, че: „Работещите отбелязаха, че аварийният изход на приземния етаж е бил заключен, а не е трябвало, за да се отваря лесно и на момента от всеки човек, който иска да го използва. Но изходът се е отварял само ако някой натиснел „паник бутона” на вратата и в същото време натискал копче на телеконтрола, който бил един-единствен за цялото помещение и се намирал в бюрото на директорката на приземния етаж. В момента на случилото се и при целия пушек би било много трудно и дори невъзможно да бъде намерен телеконтрола и да се използва по едно и също време с бутване на вратата, за да се отвори аварийният изход. Също така има свидетели, които казват, че бюрото на директорката се е запалило първо, което означава, че телеконтролът е бил унищожен.”

В доклада се описват условията, при които са загинали тримата служители и как са се опитали да се спасят останалите. „Общо 14 души са излезли от една метална врата на 2-ия етаж, която не е била авариен изход и е била съвсем случайно отворена, за да се проветрява помещението от тоалетната заради проблем в канализацията” пише.

Една от основните причини за заклещването на служителите според доклада е и липсата на удостоверение, че сградата отговаря на всички условия за обезопасяване в случай на пожар. За да бъде издадено такова удостоверение е било необходимо да се направи доклад за разпределението на помещенията, да се предложат необходимите мерки за гасене на пожар, които са описани според закона. Впоследствие този доклад трябва да бъде одобрен от Пожарната служба и впоследствие работодателят да повика пожарната, за да проверят дали всичко е поставено както трябва.

В доклада се съобщава и че служителите не са били обучени как да действат в случай на пожар. Само една от жените си спомня, че в някакъв момент са им показвали как да използват пожарогасителите, а друга - че са им били раздадени листовки, в които е имало обозначения как да действат, ако се подпали сградата.

Що се отнася до откриването на извършителите на престъплението, полицията си личи, че тъпче на едно място. Поради тази причина е възможно да се изтегли срока за приключване на случая на 5 ноември 2010 г. По време на проучването са разпитани 60 свидетели и са взети образи от 20 камери на близки магазини и от камери за следене на пътното движение. Полицаите са стигнали до петима младежи, чиято самоличност е разпозната – четири момчета и едно момиче, които са участвали в атаките на банката преди и след подпалването й, но нямат достатъчно доказателства, за да ги обвинят.

Категории: АктуалноОбщество пожар Marfin bank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus