Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Бедният" Кипър е сред най-добре въоръжените страни в света

04 Януари 2014 / 13:01:52  GRReporter
2276 прочитания

Представете си един остров в източното Средиземноморие, с 800 000 жители, разделен на две, без да разполага нито с военноморски флот, нито с военна авиация, с елементарна отбранителна система, но да има мощни оръжия и армии, въоръжени до зъби. И отгоре на всичко това, отбранителната му система да бъде все по-орязвана,заради икономическата криза и меморандума.

В сравнение с другите страни, Кипър според доклада на немския център Bonn International Center for Conversion е измежду десетте най-добре въоръжени страни в света. На територията му има повече войски, отколкото навсякъде другаде.

На първо място, това са две британски бази в Декелия и Епископи. Британците имат военно летище, където кацат най-съвременните самолети RAF,  системи за електронно проследяване, радар за подслушване и силно военно присъствие.

След това идват военните сили на ООН (UNFICYP), които са на острова от 1964 и имат военни автомобили, бронетранспортьори и разбира се малокалибрено оръжие. В тях са включени войници от много държави, дори от Аржентина.

В турската част на острова са разположени турски сили, около 38 000 войници, въоръжени с най-модерното оръжие, както и с танкове, гранатомети, артилерия, и разбира се всичко това е подкрепено от турските военно въздушни сили, които имат бази в Турция и са само на няколко минути от Кипър. От 1974, когато турците окупират половината от Кипър, Анкара не е оттеглила нито един войник, въпреки икономическите проблеми. Тук трябва да се добавят и силите на кипърските турци, които са въоръжени от Турция, както и около 600 войници от Турската армия на Кипър (разположена в Кипър през 1960 според договореностите от Цюрих).

След това идват силите на Националната армия, които разполагат с достатъчно оръжие, както и силите на Гръцката армия на Кипър. В Пафос функционира съвременното военно летище „Андреас Папандреу”,което е създадено в рамките на някогашната обща отбранителна догма Гърция-Кипър.

Много често на пристанищата в Кипър акостират военни съдове на други страни. Руските военни кораби (сред тях и такива с ядрено захранване) идват за зареждане с гориво и почивка на екипажа, а когато има размирици или война (войната в Ливан, Кувейт, Либия, Ирак и на други места) британските бази играят доминираща роля

Според доклада на BICC, който описва военното положение на планетата, Кипър е на 9 място и има по-висок показател на военизиране от САЩ и Турция. В миналогодишния доклад на BICC Кипър беше на 6 място. В първата десятка са Израел, Сингапур, Русия, Армения, Сирия, Йордания, Корея, Азърбайджан,  и Кувейт. Подчертава се, че Кипър и Русия са двете европейски страни, които през последните години запазват мястото си в първата десятка на най-военизираните страни в света. Що се отнася до Кипър, главната причина за това е неразрешеният кипърски въпрос.

Гърция е на 12 място, и се е изкачила с 2 места, а Турция е на 24 място. САЩ са на 28 място, а Великобритания – на 64.

Междувременно, продължава разрастването на корупционния скандал, свързан с въоръжаването в Гърция.  Следователят Спирос Георгулеас нареди да бъде задържан 78-годишният Димитрис Папахристос, след многочасовите му показания в рамките на разследването за програми за въоръжаване. 

www.naftemporiki.gr

Папахристос беше посочен в показанията на бившия директор по въоръжаването Андонис Кандас, който заяви, че Папахристос му е дал подкуп от 750 000 евро за доставката на една система. Според Кандас, през 2000 Димитрис Папахристос му е дал комисионна   за доставката на самоходни оръдия PZH 2000, а програмата е струвала на държавата 190 100 000 евро. Според Кандас комисионните са възлизали на 0,5% от стойността на договора, тоест на общо 9,5 милиона евро, 750 000 са отишли при самия него.

www.newsit.gr

Според информациите в сметките на Димитрис Папахристос са внасяни и теглени общо 4,6 милиона евро, а 2 милиона според неговите показания са били за „незаконни плащания”.

 

Категории: Кипър военни бази въоръжаване корупция Димитрис Папахристос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus