Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още 10 души взели 3 милиона евро подкупи за оръжейните сделки

02 Януари 2014 / 20:01:49  GRReporter
869 прочитания

Представителят на немската фирма „Атлас” Панос Евстатиу, който е бил изслушан сутринта от следователите Гавриил Малис и Янис Ставропулос, е признал, че е дал подкупи за около 3 милиона евро на минимум 10 души за две оръжейни сделки.

Според източници, обвиняемият, назован от бившия заместник-директор по въоръжаването Андонис Кандас, е признал, че е дал подкупи за две оръжейни сделки, а именно за подводниците и за програмата Αsrad.

До момента, пак според източници, обвиняемият е назовал имената на двама бивши началници на въоръжените сили, единият от които вече покойник, както и на членове на комисии. Освен това е разкрил и ролята, която са изиграли 3-4 високопоставени служители на немската компания.

Панос Евстатиу е назовал името на бивш началник на „Гръцки оръжейни заводи” АД, като е посочил, че той е взел пари, за да ги даде на друг висш служител на „Заводите”, който е бил и кум на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос.

Евтатиу обаче е отрекъл да са давани подкупи на вече осъдените Акис Цохадзопулос и Янис Сбокос, докато обратно сочи като изнудвач вече задържания Андонис Кандас, твърдейки, че последният е поискал пари, за да не блокира процедурата по доставката на спорните оръжейни системи.

Обвиняемият изглежда е казал също така, че подозрителните плащания са били извършени посредством офшорната компания IRON, негова собственост, както и че е собственик на други две офшорни компании.

Според източници, Евстатиу вече се е съгласил да бъдат отворени банковите му сметки, за да бъде проследен пътят на „мръсните пари”.

 

 

Категории: оръжейни сделки подкупи Андонис Кандас Панос Евстатиу Атлас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus