Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банковите служители стачкуват, а Министерството на финансите мъдрува

21 Юли 2010 / 19:07:08  GRReporter
923 прочитания

24-часова стачка и протестен поход осъществиха служителите на гръцката Пощенска банка  в знак на несъгласие с предложението на банка Пиреос да закупи държавната финансова институция. „Призоваваме всички наши колеги от цялата страна да се присъединят към нашия протест и всички заедно да не позволим народните спестявания да попаднат в ръцете на частните банкери,” гласи съобщението на Съюза на трудещите се в Пощенска банка. Протестиращите се събраха пред централата на банката до площад Омония, откъдето проведоха символично шествие до главното управление на Министерството на икономиката на площад Синтагма.

Към протеста се присъединиха и ръководството на Съюза на държавните служители, които заявиха открито, че са порив приватизацията на държаните банки. „Повече от нужно е не само Пощенската банка и Земеделската банка да останат държавна собственост, но и да се обединят,  така че да се гарантира стабилността на двете банки и ефективната подкрепа на вътрешната икономика,” гласеше отвореното до медиите писмо на гръцкия синдикат.

 В същото време се бави решението за избор на консултант по въпросите на предстоящата серия от приватизации, която е предвидена за 2010 година. На дневен ред е както въпросът с продажбата на държавните банки, така и с някои публични предприятия като държавните железници, които отбелязват годишен дефицит от един милиард евро. В края на миналата седмица Министерството на финансите обяви, че е в преговори с осем международни инвестиционни посредници, които да направят независим доклад за състоянието на публичните предприятия за продан, както и да помогнат на правителството да изготви една цялостна стратегия за процесите по предстоящата приватизация. До края на септември държавното управление планира да бъдат приключени оценките по активите на двете банки, а при одобрение на процеса приватизацията им да бъде завършена до края на годината.

От осемте кандидати изборът на правителството се стесни до три основни конкуренти - Morgan Stanley, UBS и Credit Suisse First Boston, като в сряда 21 юли Министерството на финансите трябваше да обяви двете консултантски дружества. Основните критерии, по които инвестиционните консултанти са били разглеждани са независимостта им и липсата на обвързаност чрез дъщерни дружества с гръцкия пазар. Дружествата със съмнителна слава в Гърция като JP Morgan и Goldman Sachs не са били поканени да дадат оферта за консултантското място.

Поради очевиден конфликт на интереси, решението за избор на консултантите по приватизирането на Пощенската и Земеделската банка бе отложено за петък. Които и да са консултантите по приватизацията на гръцките банки и дружества, правителството продължава да поддържа възможността за задържането на държавните дружества. „Ние сме за държавно присъствие на гръцкия банков пазар, като нормалното финансиране на икономиката ще определи до голяма степен възстановяването на положителния икономически ръст в страната от втората половина на 2011,” казва анонимен източник от правителството на Георгиос Папандреу пред вестник Имерисия.

Категории: ИкономикаПазариКомпании приватизации банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus