Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банкери с НАЦИОНАЛНО съзнание

01 Юли 2012 / 11:07:59  GRReporter
1860 прочитания

Председателят на  Националната банка на Гърция Василис Рапанос и изпълнителният директор Апостолос Тамвакакис се оттеглиха от ръководството на банката на общо събрание, преминало в наситена с емоции атмосфера.

Двамата информираха и обсъдиха с новия председател и изпълнителен директор на Националната банка Александрос Турколяс всички въпроси, свързани с банката. Освен това те се срещнаха с всички свои сътрудници, с които са работили през последните 2,5 години и им благодариха за ефективната им работа и колективен дух.

Емоционалният заряд в речта на Тамвакакис пред общото събрание присъстваше през цялото време, и особено в края, когато по отношение на Рапанос той каза, че «през цялото време е бил за пример като председател на управителния съвет на Националната банка». По-нататък той продължи: «С Василис се познаваме от дълги години, от тогава, когато той беше управител на Националната ипотечна банка на Гърция, а аз заместник-управител. С него сме като братя. Уважавам го дълбоко, а сътрудничеството ни през годините беше особено конструктивно. Заедно планирахме, заедно посрещахме трудностите, предизвикателствата и бедите. Василис Рапанос е човекът, който с личността си дава смисъл на понятия като честност, скромност, достойнство, морал, научна мисъл, борбеност. Благодаря му и публично за нашето дългогодишно сътрудничество».

Тамвакакис говори и за своя професионален път, като спомена, че  животът му е бил свързан дълги години с Националната банка на Гърция, в която е работил 7,5 години като заместник-управител, и 2,5 години като изпълнителен директор.

След края на общото събрание, на което Тамвакакис подаде своята оставка, той анализира подробно стратегията, следвана от ръководството през последните 2,5 години. Както той отбеляза през този период:

-       Е защитена капиталовата адекватност на Националната банка на Гърция с 3,5 милиарда евро, в момент, когато пазарите бяха затворени за страната.

-       Вписани са провизии в размер на 5,3 милиарда евро, докато преди това те са били в размер на едва 1,4 милиарда евро.

-       Повишена е оперативната ефективност, а от там и гъвкавостта на банката, като от една страна печалбата преди провизии е задържана на високи нива, а от друга са намалени оперативните разходи.

-       Подкрепени са в максимална степен жизнеспособните клиенти, както и затруднените от кризата фирми и домакинства, при пълна прозрачност само и единствено чрез банкови критерии и без да се правят услуги на никого.

-       Подкрепени са усилията на страната за намаляване на дълга с доброволното участие на банката в програмата за обмяна на облигации (PSI), при което са регистрирани загуби в размер на 12,3 милиарда евро само за финансовата 2011.

-       Ограничени са оперативните разходи с 300 милиона евро, като е осигурена спокойна работа среда, без реакции от страна на работещите, чиято лоялност към банката е уникална, а качеството на техния труд високо.

-       Защитено е присъствието на банката извън пределите на Гърция, без то да се влияе от вътрешните проблеми, и са предприети необходимите стъпки, за да стане мрежата в чужбина по-независима, печеливша и жизнеспособна във времето.

-       Създадени са институции, несъществували до този момент в гръцката финансово-кредитна система, като Съветникът на Клиента и комисиите, както в рамките на управителния съвет, така и в пирамидата на банката, които действат изключително добре и ефикасно, като например Комисията по стратегиите. В същото време е подобрено и корпоративното управление на банката, както става ясно от последната оценка на управителния съвет.

Тамвакакис говори специално и за необходимостта от сливането на банки, тъй като според него местните банки трябва да станат по-конкурентоспособни.

«Неведнъж съм се обявявал и то не само на думи, но и с действията си, „за” сливането на банки», подчерта Тамвакакис и обясни, че «ако те бяха осъществени навреме и смело, резултатите от тези сливания щяха да бъдат значителни». Сливанията на банки запазват своето значение и при днешните условия, защото по този начин ще бъдат намалени изискваните капиталови нужди и банките ще станат по-конкурентоспособни и по-полезни на гръцката икономика, добави Тамвакакис.

Според източници от банката, в своето слово пред управителния съвет Тамвакакис е споменал за усилията, които са положени за преструктуриране на банковата система с център Националната банка на Гърция.

Категории: Национална банка на Гърция Василис Рапанос Апостолос Тамвакакис общо събрание оставки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus