Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Александрос Турколиас е новият изпълнителен директор на Националната банка на Гърция

28 Юни 2012 / 08:06:49  GRReporter
2730 прочитания

    Земетресение от най-висока степен по политическата скала на Гърция разлюля върховете на най-голямата търговска банка в страната - Националната банка на Гърция, която за един ден се оказа с изцяло подменен управляващ екип. Формално всичко започна с оставката на определения за финансов министър, но така и невстъпил в длъжност Василис Рапанос, досегашен президент на институцията. Както вече ви информирахме Рапанос припадна и бе приет по спешност в болница в деня, в който бе определен от тройната коалиция за министър на финансите. Въпреки че го изписаха в понеделник и лекарите определиха здравословното му състояние като отлично, вчера той подаде оставка като президент на Националната банка на Гърция по здравословни причини.
    Според източници от финансовите среди обаче става дума за “дипломатическа” болест, тъй като Рапанос не е бил съгласен с настояването на премиера Андонис Самарас да бъде освободен от длъжност досегашният изпълнителен директор на банката Апостолос Тамвакакис. Преди няколко месеца името на Тамвакакис бе замесено в спор между бившия премиер социалист Георгиос Папандреу и Ставрос Психарис, издател на една от най-големите медийни империи в страната Ламбракис. Медийният бос обвини Тамвакакис, че е отказал кредит за  групата “Ламбракис” по настояване на тогавашния премиер Папандреу. Последвалото вяло опровержение, че Националната банка на Гърция е независима и не се съветва с Папандреу на кого да дава кредити по-скоро потвърди, отколкото да опровергае версията на Психарис.
    Новият изпълнителен директор на банката Александрос Турколиас бе заместник на Тамвакакис, член на Управителния съвет и президент на Управителния съвет на клона на банката в Кипър. Притежател е на дипломи от Атинския университет, университета Пандио и Уелския университет във Великобритания. За негов заместник е назначен Петрос Христодулос, досегашен директор на Агенцията за управление на гръцкия дълг и главно действащо лице в преговорите със частните кредитори на страната докато траеше процедурата PSI.
    От ръководния екип на банката по негово желание си тръгва и главният й икономист Хараламбос Мазаракис. Все още не е известно кой ще заеме мястото му.

   

Категории: Александрос Турколиас Василис Рапанос Националната банка на Гърция рокади Апостолос Тамвакакис Хараламбос Мазаракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus