Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Арестуваха Бабис Вовос за неплатени данъци

28 Ноември 2012 / 09:11:29  GRReporter
1683 прочитания

    Бабис Вовос, един от най-големите строителни предприемачи на Гърция е арестуван за неплатени данъци. Мултимилионерът дължи на държавата над 1 милион евро неизплатени осигуровки към Националния осигурителен институт, данъци и други задължения. Още 10 души са задържани за укриване на доходи.

Според сайта на компанията от 1974 досега Babis Vovos International Construction (BVIC) е изградила над 30 бизнес комплекси в Атина с обща площ, която надминава 500 хиляди квадратни метра. В момента компанията държи под контрол недвижимо имущество с обща площ около 200 хиляди квадратни метра, което е оценено над 1,2 милиарда евро.

През октомври тази година Бабис Вовос подаде молба да влезе под защитата на член 99 от Кодекса за фалита. Резултатите от 2011 сочат, че дружеството е приключило годината с 80,3 милиона евро загуби, а нетната стойност на банковите задължения на корпорацията са около 730 милиона евро.

Името Бабис Вовос в Гърция се свързва натрапчиви и естетически спорни бизнес здания. Те могат да се видят главно по пътната артерия Кифисиас. В края на 90-те и началото на новото столетие, те започнаха да изникват като гъби една след друга по дължина на един от най-големите булеварди, които свързват северните предградия на гръцката столица с центъра на града. Отличителна характеристика на зданията на Бабис Вовос са кубичните форми, стъклените фасади и неизменният надпис на върха на сградата с неговото име.

Фирми и организации, които се помещават в сгради построени от Вовос са Vodafone, Coca Cola, Cosmote, Sun Microsystems, Microsoft, Media Markt, Village Roadshow, Siemens, Telecom Italia Mobile (TIM), министерството на градоустройството и управление на публичните поръчки, както и главна дирекция. 

Една от най-спорните сделки на Бабис Вовос, които предизвикаха скандал в Гърция, но без реални последствия за бизнесмена бе дарението на сградата, в която се помещава община Маруси. Преди повече от десет години бизнесменът построява безвъзмездно на общината новото й кметство и градоустройствената й служба.

Архитектката Мария Папасимеон е председател на Съюза на гражданите в община Маруси. Преди единадесет години, когато строителството на Бабис Вовос е процъфтява, Папасимеон разкрива в предаването Транзит някои любопитни подробности за тясното сътрудничество на бизнесмена с кметската управа и със самия кмет по онова време Панайотис Тзаникос. Мария Папасимеон казва, че дарението на сградата на кметството не би било проблем, ако е било извършено в съгласие със съществуващото законодателство.

Тя настоява, че кметските власти са отстъпили безвъзмездно не малко парцели в Маруси и са променили предназначението на редица общи площи и пространства без да се спазват законовите процедури, за да може Вовос да построи бизнес центровете си. “Няма прозрачност в сделките”, казва архитектката. Тя представя няколко случая, в които кметът Тзаникос е позволил на строителния предприемач да застрои общински пътища и квартални градинки, без да се спазват стандартни процедури и практики. Между парцелите, които Вовос са е получил и два декара публичен парк, върху който е била издигната поредната бетонна сграда. Папасимеон нарича сделките противозаконни и противоконституционни.

Кметът от този период Панайотис Тзаникос отрича категорично да има сблъсък на интереси или нарушение на закона в сделките с Вовос, но неговите думи не звучат убедително. Въпреки шумът, който се вдига около империята на Вовос, сградите продължаваха да се издигат една след друга в периода на ръст на Гърция. Жителите на Маруси наричат иронично квартала си Вовополис.

Първите облаци за бизнесмена идват със световната финансова криза, но най-голям удар върху финансовото състояние на дружеството според запознати нанася решението Вовос да инвестира в големия строителен проект в района Вотаникос. Той решава да инвестира 120 милиона евро в изграждането на поредния търговски център. Жалба на жителите от района в Държавния съвет срещу проекта спира всички строителни работи. Служителите на фирмата от 400-500 през добрите времена става само 30, съобщават гръцките медии. Само през последната година напускат 225 временно или постоянно заети служители, които не са получавали заплати и не са им  били изплащани осигуровки.

Категории: Бабис Вовос строителен предприемач неплатени данъци арест укриване на доходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus