Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Апелативният съд потвърди присъдата на Янко Стоименов

07 Февруари 2013 / 10:02:07  GRReporter
1530 прочитания

Мария Спасова

След няколко месеца съдебни заседания на първа и втора инстанция така и не се стигна до оправдателни писъди по делото за катастрофата на кипърския самолет Боинг 737-300, който на 14 август 2005 се разби край Атина. Атинският апелативен съд потвърди, че тримата подсъдими изпълнителният директор на Хелиос Димитрис Пандадзис, директорът по управлението на полетите Георгиос Кикидис и главният пилот Янко Стоименов са виновни за трагичния инцидент, при който загинаха 121 души. Съдиите обаче замениха наказанието "затвор" с право на парично изкупуване в размер около 73 хиляди евро.

"На практика Апелативният съд промени обвинението към тримата от углавно престъпление в наказуемо провинение и това ще има огромно влияние и върху процеса в Кипър, където служителите на Хелиос са съдени за углавно престъпление. Второто положително развитие от днес е, че тримата няма да загубят свободата си, че затворът бе заменен с парично обезщетение", бе първият коментар на адвокат Стелиос Вудурис, защитник на тримата обвиняеми.

Заседанието започна малко преди 9,30 часа. Веднага след влизането председателят на тричленния съдебен състав Екатерини Реца обяви, че съдът потвърждава виновността на обвиняемите и даде думата на адвокатите да представят облекчаващи наказанието доказателства. Думата взе адвокат Стелиос Вудурис, който се спря на отличната професионална репутация на тримата обвиняеми. Той припомни, че Димитрис Пандадзис има 40-годишна кариера в Обединеното кралство и в Кипър, няма никакви професионални провинения, а в момента на инцидента е бил в апогея на професионалното си развитие. Георгиос Кикидис също има 30-годишна кариера, с отлично професионално досие. Адвокатът подчерта и блестящата кариера на Янко Стоименов, не само в България и Кипър, но и в междунарден план. Той припомни, че и тримата са се явявали редовно в съда и са отговаряли на въпросите на разследващите органи. Особено подчерта присъствието на Янко Стоименов, който въпреки че не говори гръцки език се е явявал редовно на съдебните заседания. Стелиос Вудурис изтъкна, че и тримата обвиняеми са семейни и имат голям обществен авторитет.

След като го изслушаха, съдийте дадоха думата на прокурора Пагона Закка, която каза, че отхвърля аргумените на защитата и настоява в крайната присъда те да не се вземат предвид. Съдът се оттегли на 10-минутно заседание.

Когато съдиите се върнаха в залата, Екатерини Реца съобщи, че гражданските права на тримата обвиняеми няма да бъдат ограничени и те няма да лежат в затвора. Тогава настана битката за паричните обезщетения. Възрастна жена вляво от мене, очевидно роднина на загинал при катастрофата се развика: "За какви обезщетения говорите! Затвор трябва за тях! Никакви обезщетения не искам". Думата взе прокурорът Пагона Закка, която поиска обезщетение от 60 евро на ден за десетте години затвор за тримата подсъдими.

Адвокатите на защитата реагираха бурно. Стелиос Вудурис обясни, че и тримата подсъдими са служители, а не бизнесмени и няма откъде да вземат тези суми. Той представи документ от кипърския Национален осигурителен институт, от който се вижда, че годишната пенсия на Димитрис Пандадзис е малко над 20 хиляди евро. Георгиос Кикидис, който страда от тежко заболяване е пенсиониран по болест и месечната му пенсия е 1087 евро. За Янко Стоименов адвокатът подчерта, че процесът му нанася огромна морална вина, която вреди на кариерата му и следователно на доходите, че признаването му за виновен на втора инстанция може да доведе до отнемането на лиценза му като инструктор на пилоти и че той също няма откъде да събере такава парична сума.

"Аз получавам пенсия за съпруга ми, който загина при катастрофата само 200 евро на месец. Вие чувате ли се какво говорите", недоволстваше жена зад мене. Този път обаче съдът взе под внимание аргументите на защитата и така окончателното финансово наказание се очерта около 73 хиляди евро.

Съдебното решение не удоволетвори нито една от двете страни - служителите на Хелиос не бяха оправдани, а роднините на загиналите не получиха онова отмъщение, за което се надяваха. На предишните заседания Янко Стоименов и адвокатът му Стелиос Вудурис свидетелстваха със часове пред апелативните съдии - хладнокръвно, изключително аргументирано, само със силата на фактите и много достойно.

Все още никой не може да каже дали дело 24120/2012 е приключило завинаги. Съдът има на разположение един месец, за да представи в писмен вид днешното си решение, а след като го получат, адвокатите ще имат 20 дни, за да решат дали да обжалват пред Върховния съд на Гърция. Обжалването обаче няма да е по същността на присъдата, която е окончателна, а само по процедурните пропуски.

Все още не е ясно и каква ще е официалната позиция на българската държава и дали българското Министерство на външните работи ще реагира на днешния развой в Атина.

Категории: Криминална хроника самолетна катастрофа апелативен съд Янко Стоименов Хелиос Боинг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus