Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Анна Ифанди: Зрелият потребител знае как да пътува по-комфортно, по-евтино и по-качествено

01 Август 2010 / 18:08:21  GRReporter
2605 прочитания

Мария Спасова разговаря с президента на Асоциацията на туристическите оператори в Гърция за трудния туристически сезон, за тенденциите в летните отпуски 2010 и как да направим по-приятна почивката си по време на криза

Г-жо Ифанди, какви данни има до момента, как се развива туристическият сезон в Гърция в този така труден за икономиката период?

 В Гърция в началото на туристическия сезон имахме едно по-голямо притеснение поради икономическите мерки, но за щастие прогнозите ни не се сбъднаха. В момента нещата на пазара се развиват гладко.  Някъде нещата вървят по-добре, т. е. даден регион се развива по-добре, друг регион – по-зле, един туристически пазар върви добре, докато друг изостава. Но общото впечатление е, че нещата се развиват близо до миналогодишните нива. Т.е. ние сме умерени оптимисти, защото пазарът се развива плавно. И вярваме, че освен разбира се full сезона, в който сега навлизаме, много добре ще тръгне и есента. През последните години, поради общата международна икономическа криза имаше едно изоставане в туризма и прогнозите на международни туристически организации за развитието на туризма се промениха поради икономическата криза. Последици имаше за всички държави, включително и за Гърция. Докато еврото беше скъпо, бих казала и може би надценено, имаше по-голяма конкуренция от страните извън еврозоната, от източното Средиземноморие, които са основните ни конкуренти - Хърватия, Турция, Египет. Предимството за нашата страна е, че предлага качествени продукти, които не могат да предложат конкурентните ни страни, също така предлага сигурност на туристите. Това са положителните страни. В момента, не го крия, целият туристически бранш, и политическото ръководство, но главно туристическият пазар, защото за там става дума се намира в пълна готовност, предлага качествени продукти и вярваме, че накрая ще се оправдаят днешните ни прогнози, а дано и да се подобрят, всички си го пожелаваме.

Кои региони се развиват по-добре и кои изостават?

Остров Родос върви много добре, Архипелагът на Спорадите също, някои други региони отбелязват изоставане, по-голямо отколкото миналата година, което не означава, че до края на туристическия сезон нещата ще вървят все така. Явлението lead bookings (ранни резервации) е това, което господства на пазара през последните години в международен план. Α lead са пазари, които функционираха доста месеци предварително и знаехме със сигурност до голям степен как ще се развият. Сега късните резервации са станали “закон” за всички тук. Преди казвахме, че късни резервации правят гърците или италианците, нали знаете, средиземноморците. Сега и северняците правят късни резервации. Естествено, не целият пазар се движи така, но е една нова тенденция.

От кои страни идват повечето туристи?

Изоставаме при някои традиционни за нас пазари от Европейския Съюз. Там се полагат усилия да се подобрят нещата. Още от  самото начало имахме много добри вести от руския пазар, който върви много добре. След промяната в съотношението между еврото и долара и Америка върви добре. Американците бяха малко затворени в черупката си, защото еврото беше много скъпо за тях. Промяната в курса има положителен ефект за туризма - и за европейския, и за гръцкия. И презокеанските пазари, както ги наричаме, също се развиват по-добре.

Колко важен е за вас българският пазар?

Българският пазар е и обичан, защото с българите сме съседи, и важен, главно бих за северна Гърция, както знаете. Защото представлява изходът към Средиземно море на българите, а за някои наши фирми българите са станали това, което наричаме традиционни клиенти. И също така, понеже съществува сходен манталитет това е един желан пазар за Гърция.

Сега да ви попитам и за туристите в Гърция, променило ли се е качеството на посетителите?

Международната икономическа криза се отрази на туристическите пакети и туристите започнаха да предпочитат по-евтини пакети и се ограничиха в покупките си. Американският пазар се възстановява, но Европа се намира в етап на обща рецесия или на психологическо безпокойство, ако щете, за това какво се случва в икономиките на страните-членки. За 40-те години, през които съм в туризма, винаги е имало колебания - има възход, има и спадове. И понякога се намираш от горната страна на кривата, понякога от долната, но винаги с тенденция за възход, т. е. цифрите с течение на времето се увеличават. Когато правихме Олимпийските игри бяхме от долната страна на кривата. Това е малко странно, но е явление, характерно не само за Гърция, случвало се е и в други държави. Защото много хора се страхуват да отидат или защото цената ще е по-висока, или защото има много хора. Докато според логиката би трябвало една страна да отбележи голямо развитие, това не се случва.

По отношение на цените какво става в туристическия бранш? От една страна съществува проблемът с конкурентоспособността, т. е. цените трябва да вървят надолу, от друга страна виждаме данъците да се увеличават непрекъснато…

Категории: ИкономикаПазаритуризъм Мария Спасова Анна Ифанди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus