Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андонис Самарас: никоя престъпна организация няма да регулира политическия живот

05 Април 2014 / 11:04:42  GRReporter
766 прочитания

В петък премиерът Андонис Самарас направи изявление по повод на скандала с Балтакос, подчертавайки, че самият той от първия миг се бори по-твърдо от когото и да било със Златна зора, както и че никоя престъпна организация няма да регулира политическия живот.

По време на срещата си с ръководството на  Гръцко–американската благотворителна организация в САЩ, Самарас заяви, че няма да позволи неприемливи действия на никой правителствен служител.

„Със същата непреклонна вяра това правителството подкрепя абсолютно независимостта на правосъдието. И всички, които искат оставката на двамата министри, се изравняват със Златна зора по дребните си политически цели. Но ние вървим напред с необходимото единство и политическа стабилност”допълни премиерът, отправяйки стрели и към СИРИЗА.

Министър-председателят заяви, че страната сега прави огромна крачка напред, излиза от кризата, взема съдбата си в своите страни и това е най-важно за всички гърци.

„Гърция излиза от кризата. Гърция излиза на международните пазари и никой не може да промени това. И на никой няма да позволим да ни дърпа отново назад. Спомнете си какво беше преди 2 години” каза Самарас и допълни «С жертвите на гръцкия народ постигнахме това и сега, когато тези жертви дават резултат, отваряме нова страница за Гърция”.

 

Кометарът на Ципрас

„Няма тема „Балтакос”, има тема „Самарас”. Премиерът е проверяван за тесните връзки на неговото обкръжение с крайната десница и със Златна зора. Не може да се прави на честен, най-малкото, което трябва да направи, е да дойде в парламента и да даде обяснения за международното унижение на страната” заяви председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас.

Преди това, СИРИЗА излезе със изявление, в което се твърди, че изявленията на Самарас представляват признание за вина и че вместо министър-председателят да говори за своите отговорности, той е прибягнал до познатия си метод- атака срещу СИРИЗА.

Не е достатъчно да се изрази неодобрение от поведението на Балтакос, отбелязват от СИРИЗА. Според партията Балтакос не прост призовкар в парламента, той е доверен близък сътрудник на премиера, важен представител на правителството с особено невралгична роля. Балтакос е бил средството за комуникация между Самарас и неонацистката Златна зора.

„СИРИЗА повтаря, че премиерът е персонално отговорен, трябва да даде обяснения в парламента и да подготви „героичното” си напускане” завършва изявлението на СИРИЗА.

 

Междувременно стана ясно, че скандалът с Балтакос е оказал очевидно въздействие върху нагласата на избирателите за евроизборите. Преднината на СИРИЗА пред Нова Демокрация се увеличава, според социологическото проучване на Metron Analysis. Според него той е помогнал за увеличаването за подкрепата за СИРИЗА и Демократичната левица,оставя почти недокосната Нова Демокрация, незначително укрепва Златна зора и удря движението Потами  и Комунистическата партия.

В проучването на Metron Analysis проведено от 27 март до 3 април. СИРИЗА води с 19,5%, срещу 18,4% за Нова Демокрация  от предпочитанията на избирателите.

На трето място е „Потами” с 10,4%. Следват Златна зора с 5,8%, Комунистическата партия с 4,5% , „Елия” (ПАСОК)  с 4,3%, Независимите гърци с 2,7% и Демократичната левица с  2,3%. 9,7%. От гласоподавателите още не са се определили.

Много интересни са сравнителните данни преди и след скандала с Балтакос.

В първия етап на проучването, до събота, 29 март, Нова Демокрация събира 25%, СИРИЗА- 25,4%, „Елия”- 5,8%, Независимите гърци- 3,9%, Златна зора- 7,3%, Демократичната левица - 2,9%, Комунистическата партия- 6,9% , и „Потами”- 15%.

Проучването след разкритията (от 30 март) не променя нещата за Нова Демокрация, която променя одобрението си от 25% на 25,1%.

Променя се обаче ситуацията за СИРИЗА, която увеличава одобрението си от 25,4 % на 27,7%.

Златна зора печели около 1,2%, а Демократичната левица -1,6%. Отстъпление бележат Комунистическата партия -от 6,9% на 5,3%, Потами- от 15% на 13,3%, и Независимите гърци- до 3,5% от предишните 3,9%.

 

Категории: Андонис Самарас Алексис Ципрас СИРИЗА скандал с Балтакос евроизбори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus