Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора разклати правителството на Самарас

02 Април 2014 / 18:04:19  GRReporter
1038 прочитания

Главният секретар на гръцкото правителство Панайотис Балтакос подаде оставка след като бе разкрито съдържанието на разговор между него и депутата от Златна зора Илиас Касидиарис. Говорителят на неонацистката партия представи в парламента и разпространи сред медиите видеоматериал, в който Балтакос му разказва за гнева на премиера Андонис Самарас, когато научил за решението на следователя да не изпрати в предварителния арест него и колегите му Никос Михос и Илиас Панайотарос след арестите им на 18 септември миналата година.

Във видеоматериала, който е качен в руската платформа rutube се чува как Панайотис  Балтакос описва как членове на правителството са се намесили в работата на правосъдието във връзка с разследването за дейността на Златна зора. По-конкретно, според декодирания текст, който представи Касидиарис, главният секретар на кабинета е заявил, че министърът за защита на гражданите и обществения ред Никос Дендиас и на правосъдието Хараламбос Атанасиу са упражнили натиск над прокурора по случая. Освен това Балтакос заявил, че веднага щом се информирал, че някои от арестуваните златнозорци не са били изпратени в предварителния арест Андонис Самарас се ядосал и се обадил на двамата министри за да поиска обяснение за това.

Веднага след появата на новината в медиите събитията се развиха главоломно. От ПАСОК поискаха оставката на Панайотис Балтакос, а малко по-късно премиерът Самарас заяви: „Не съм информиран какво точно се е случило, но ако това е истина г-н Балтакос няма място в кабинета”.

Главният секретар на правителството оповести решението си да подаде оставката си в писмо до премиера. „Всичко, което казах имаше за цел да ме отърве от натиска, на който бях подложен от депутати на Златна зора. Те ме обвиняваха, че съм участвал в конспирация срещу тях”, се посочва в писмото, в което Балтакос се извинява за суматохата, която е предизвикал.

Всички парламентарни партии реагираха остро на разкритията и разкритикуваха правителството за намесата му в работата на правосъдието. От своя страна двамата министри, чиито имена се споменават във видеото – Никос Дендиас и Хараламбос Атанасиу отричат, че са се намесили по какъвто и да е начин в разследването за Златна зора.

Появата на видеото и последвалите реакции предизвикаха гнева на сина на Балтакос, който се нахвърли и удари трима депутати от Златна зора в парламента. инцидентът започнал, когато полицай, който охранявал офиса на Такис Балтакос ритнал депутата от Златна зора Артемис Матеопулос, който отивал към партийните офиси. В разпрата се намесили и други златнозорци. Веднага след това синът Балтакос отишъл в офиса на партията за да поиска обяснение.

Според служителите той зашлевил депутата Михалис Арванитис, ритнал Матеопулос и ударил с юмрук Никос Кузилос. Виковите и ругатните му се чували до партерния етаж на парламента. малко след това журналисти видели сина на Балтакос да напуска сградата притичвайки, придружен от охраната на баща си. Младежът влязъл в колата си, като преди това си сложил качулката на якето си и заминал.

Според парламентарни източници Илиас Касидиарис се готви да подаде писмена жалба срещу сина на Балтакос за нападението. Той се готвел също да поиска обяснение как младежът е успял да влезе в сградата и обвинил полицейската охрана на парламента, че не го е заловила и не е задействала предвидената от закона процедура, „понеже е син на Панайотис Балтакос”.

Малко по-късно стана ясно, че младежът е офицер в бреговата охрана. Директорът на службата нареди да се проведе служебно разследване за случая в парламента, а синът на бившия главен секретар на гръцкия кабинет бе поставен под запрещение. 

Категории: Политика главен секретар на правителството Панайотис Балтакос оставка Златна зора Илиас Касидиарис съдебно разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus