Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алфа Банк: Не търсим бърза изгода в България

11 Март 2010 / 08:03:35  Мария Спасова
7366 прочитания

“Очаквам в следващите години да се засили натиска върху обществените финанси в България”, казва в интервю за Мария Спасова главният икономист на Алфа Банк Михалис Мазуракис, който твърди, че моментът за българското членство в еврозоната не е подходящ
    - Как икономическата криза в Гърция влияе на представянето на гръцките банки в чужбина?
    - Лошото икономическо положение на Гърция влияе и на представянето на гръцките банки в чужбина. Преминахме през голяма рецесия през 2009 година, в България БВП падна с около 5,1 на сто, затова и търсенето на заеми в България рязко спадна. Преди около една година ръстът на кредитирането беше около 32%, сега е под 4 процента. Така че търсенето на заеми, както и в цяла Европа, е паднало и в Гърция, и в България. Въпросът не е доколко банките дават заеми, а че поради рецесията, търсенето на заеми рязко спадна. Ние не правим различна политика по географски причини. Каквато ни е политиката в Гърция, такава е и в България. Ще продължим да даваме заеми на добрите ни клиенти, на тези, които има изгледи да си върнат заемите, и това става както в Гърция, така и в България, без никаква дискриминация. Разбира се, надяваме се, че положението бързо ще се подобри, защото гръцките банки в момента изпитват проблем с финансирането от чужбина, въпреки че финансирането от вън не е чак толкова голямо. Отношението на заемите към вложенията в гръцките банки е много малко, то е от порядъка на 113 на сто, като включва заемите и вложенията не само в Гърция, но и в цяла Европа. Следователно зависим в малка степен от финансирането от международните пазари. Въпреки това международните пазари, поради проблема, който съществува с гръцките държавни ценни книжа, предлагат много лоши условия за кредитиране. В момента има едно въздържане от кредитиране по отношение на всичките клиенти на гръцките банки, но това не означава, че не даваме заеми в момента. Даваме заеми, просто сме по-внимателни, отколкото обикновено, когато положението е по-добро.

    - Алфа Банк е на българския пазар от няколко години. Какъв е опитът ви там?

    - Опитът ни е положителен, защото вярваме, че икономиката на България е много силна независимо от това, което се случи през 2009. Страната има много добри възможности за развитие. Ние сме гръцка банка, която има желание да бъде представена в страните на север от нас, където има много гръцки инвестиции и те се развиват динамично. Разбира се, ние не сме банка, която търси само бързата изгода. Когато правим инвестиция, тя е с дългосрочна цел. Искаме да бъдем в България още 10, 20, 30 години и искаме да се развиваме така, както се развиваме в Гърция. Т.е. представянето ни в Гърция е стабилно и това, че в момента имаме някакви трудности, не означава нищо. Ако погледнете Гърция през 90-те години, тогава имахме много трудности - непрекъсната девалвация на драхмата, но се съвзехме. Разбира се, в труден момент като днешния, искаме да сме внимателни. До септември миналата година отворихме 100 нови клонове в България, но тъй като дойде кризата, спряхме строителството на нови клонове. В момента имаме 120 клона в България, в които работят около 1000 души. В момента преценяваме, че не е подходящо да се разширяваме не само, защото няма търсене, но и защото има голяма несигурност. Но имам усещането, че рано или късно ще започнем да се разширяваме в България, когато дойдат по-добри времена.

    - Как преценявате шансовете на България да се присъедини към еврозоната?

Категории: Алфа Банк икономическа криза инвестиции в България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus