Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Алексис Ципрас – пролетарият бъдещ премиер

11 Май 2012 / 21:05:40  GRReporter
2787 прочитания

Младата надежда на крайната левица Алексис Ципрас бе избран за лидер на СИРИЗА през 2008. Тогава негов опонент за поста бе Фотис Кувелис, който по-късно се отцепи и създаде своя политическа организация “Демократична левица”. Ципрас победи с убедителните 70% от гласовете партийните избори. В периода преди кризата медиите го издигнаха в символ на младоста и промяната. Млад с чисто политическо минало и диплома на инжинер, той стана синоним на надеждата на надеждата в политическия живот на Гърция. Тази светла картина на левичаря не остана неопетнена за дълго, след като журналистическо разследване на zougla.gr показа, че младата звезда с комунистически убеждения е собственик заедно с братовчед си на частна строителна фирма. Тя е била създадена главно за поемането на държавни поръчки, които както се знеа са най-сладката хапка в блюдото на строителните предприемачи в Гърция.

Историята предизвиква остри реакции и лидерът на крайно лявата партия ЛАОС, Георгиос Карадзаферис не пропуска шанса да покаже на Ципрас, идеологията на крайния левичар, която изповядва и проповядва е до голяма степен в противоречие с реалната му предприемаческа дейност (начинът, по който си вади парите). Карадзаферис слага под въпрос и прозрачността, по която фирмата на Ципрас получава държавни поръчки. В парламентарен дебат за борбата с нарастващата безработица през 2008, Карадзаферис казва иронично на своя опонент от СИРИЗА Алексос Алаванос: “Можете ли да изпратите Алексис да обясни на безработните Мицос, Танасис, Прокопис или Димитра как на тази възраст прави строителна фирма за изпълнение на държавни поръчки”.

Алексис Ципрас е тръгнал да гради политическата си кариера от крехка възраст. Политическата му активност датира още от периода, когато може да не се е бръснал, но е бил неуморен член на Гръцката комунистическа младеж. Всъщност е бил още в гимназията, когато е взима активно участие в големите ученически вълнения през 1990-91. Тогава подрастващите са блокирали учебните занимания с месеци като знак на протест на вървящата учебна реформа. Наскоро гръцките интернет медии изкараха на бял свят статия на 17-годишния комунист, който коментира за вестник “Младите на деня” неефективността на образователната система. Тийеджърът Ципрас казва: “За съжаление в момента, в който смени един министър, се сменя и неционаланта образователна програма. Не си спомням кога е имало една постоянна линия, в която един министър да последва програмата на предшественика си”. В интервю пред националната телевизия през онзи период младежът казва нещо, което ще повтаря не малко пъти в следващите 20 години “Без борби, няма и завоевания”. Години по-късно депутатът от ЛАОС Адонис Георгиадис казва, че Горспод трябва да опази Гърция, ако активистът Ципрас поеме отговорността за управление на правителство в страната.

За личния живот на Алексис Ципрас не се знае много. Според телевизия Контра през пролетта на 2003 е трябвало да се яви в сухопътните войски, но с "връзки" в тогавашното правителство на ПАСОК е успял да се прехвърли във военния флот, в центъра за подготовка "Паласка" в Скарамагас. Там минал основната си подготовка, която е общо 50 дни и след това пак с връзки е бил прехвърлен в ръководството на Главния щаб на военния флот, т.е. в Министерството на отбраната. Друга любопитна подробност, която и всеобщо известна е, че Ципрас е верен и живее на семейни начала с ученическата си любов Перистера Базиана вече повече от 17 години. Той галено я нарича Бети и с нея имат син на две години и половина, а в момента чака второ дете. Тя стои далеч от светлините на прожектора, но понякога го придружава на обществените му изявления. Както изглежда Алексис Ципрас е готов да отгледа двете си деца в страна с национализирана банкова система и държавен сектор, който замества частната инициатива. Колко други гърци са готови да го последват, ще си покаже на повторните избори през юни.  

Категории: Политика Алексис Ципрас СИРИЗА избори национализиране на банките
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus