Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алексис Ципрас е демагог и подражава на Андреас Папандреу

11 Май 2012 / 18:05:37  Анастасия Балездрова
1976 прочитания

По всичко личи, че опитите за сформиране на правителство след изборите на 6 май няма да се увенчаят с успех и гласоподавателите ще трябва да гласуват отново. Много коментатори смятат, че на втората изборна надпревара радикалната левица СИРИЗА ще успее да увеличи своята сила и дори ще бъде първа по брой спечелени гласове партия.

Други обаче смятат, че начинът, по който Алексис Ципрас се възползва от мандата за сформиране на правителство и изявленията, че икономиката ще бъде подпомогната от банковите влогове на гражданите вече са охладили ентусиазма на много от тях и те ще се обърнат към по-"стабилни" опции.

За това какво може да се случи на следващите избори, които се очертават на хоризонта все по-ясно GRReporter разговаря с професора по политология Атанасиос Диамандопулос.

Г-н Диамандопулос, как анализирате изборния резултат?

Резултатът отизборите в неделя очевидно води до липса на управление в страната. По всяка вероятност той няма да може да донесе ново правителство. Ако все пак можеше да се състави някакъв кабинет той би бил изключително слаб и без никаква тежест, за да приложи една минимална реална политика. Като извод мога да кажа, че този резултат създаде в Гърция през 2012 картината на Германия от периода на Ваймарската република, където са особено силни крайностите на системата.

В случай на нови избори какво смятате, че ще се случи?

Вижте, що се отнася до двата традиционни полюса на старата двупартийна система, мисля, че Нова демокрация има по-добри перспективи, поради следните причини: Първо, защото партиите с подобна идеология, като ЛАОС, Демократичния алианс и Драси нямаха добър резултат, следователно е вероятно техните гласоподаватели да се обединят най-вече поради опасността СИРИЗА да получи най-много гласове. Партиите, които принадлежат към националистическата Десница – „Независимите гърци” и „Златна зора” все още нямат изчистени структури и е вероятно една част хората, които са гласували за тях под натиска на паниката и за да изпратят послание да се върнат обратно към основния полюс на традиционната Десница.

В антипод, партиите, които идеологически се намират близо до ПАСОК, като Демократичната Левица и СИРИЗА отчитат покачване в процентите си. Така за ПАСОК е трудно да придобие мощ за сметка на тяхната динамика.

Колкото до основния победител на изборите – радикалната левица СИРИЗА, мисля, че тенденциите там ще бъдат противоположни. От една страна ще има динамиката, която й дадоха резултатите от изборите в неделя. От друга обаче е възможно една част от гласоподавателите да са дали вот на протест, защото са искали да изпратят послание на двете бивши големи партии, без да вярват, че никоя от тях няма да е достатъчно силна, за да състави кабинет. Следователно много от тях може да се откажат от СИРИЗА. До такова решение може да ги доведе и цялата тази самонадеяност, крайността, грешките, заявленията за покаяние и за обективен контрол върху влоговете на гражданите или повторната национализация на банки и други държавни предприятия, които напоследък бяха приватизирани. Друга причина може да бъде грандоманският израз на лидера на партията и опитите му да се срещне с френския президент Франсоа Оланд. Той се опита да се намеси в делата на Европа със заплахите за едностранно оттегляне от задълженията, без да осъзнава, че държавата трябва да има продължение. Можем да говорим и за наличието на страх, че прилагането на тези предложения на практика в рамките на работата на правителството може да доведат до пълна икономическа катастрофа. Всички тези неща е възможно да накарат здравите слоеве на гръцкото общество, които са искали да изпратят послание на политическата система, но после са видели то да надхвърля техните очаквания, да оттеглят подкрепата си към СИРИЗА.

В момента наистина не мога да кажа коя от двете вероятности ще надделее. Факт е, че гърците от години са се научили да приемат желанията си като реалност. Съществува и познатата от 80-те години на миналия век и Андреас Папандреу тенденция за скоростно покачване на демагогията. А Алексис Ципрас определено иска да му подражава. В този случай е възможно още по-голям тласък в динамиката на СИРИЗА. Тогава ще се озовем в една ситуация, която не зная до какво може да доведе. Имам предвид оставането или не в еврозоната и Европа.

Една от агенциите за социологически проучвания представи едно изследване, което показва покачване на процента на СИРИЗА. Как го коментирате?

Да, това е така. Но трябва да отбележим две неща във връзка с проучването: Първо, то е проведено само две денонощия след изборната победа на партията на 6 май. Следователно е в сила динамиката на привличане, а не на загуба на гласоподаватели. И това, понеже участниците е много вероятно да не са осъзнали нещата, които вече посочих във връзка със самонадеяното и грандоманско поведение на представителите на СИРИЗА. Но най-важното е, че проучването не е успяло да улови търсенето на отговорност за това, че конкретният парламент не е в състояние да излъчи каквото и да е правителство. В един момент ще бъдат обявени нови избори и гражданите ще се запитат защо вотът им, който даде силата на левите партии не можа да състави правителство. И това е нещо, което може да подейства в обратната посока.

Разбира се, това е нещо, което в момента не може да бъде измерено. Засега е очевидно, че СИРИЗА има повишаваща се динамика.

Категории: Политика избори СИРИЗА Алексис Ципрас популизъм демагогия европейска перспектива
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus