Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Агис Леопулос: В период на големи промени винаги се появяват слухове за сливания на банки

20 Юли 2010 / 08:07:22  GRReporter
3159 прочитания

Главният директор на Международните дейности на Националната банка на Гърция вярва в бъдещето на еврото, не очаква разсрочване на плащанията по дълга и в интервю за Мария Спасова заявява, че гръцките банки продължават да са стабилни, въпреки кризата

Господин Леопулос, допреди няколко месеца всички вярвахме, че гръцката банкова система е здрава и стабилна. Сега гръцката преса непрекъснато пише за предстоящи сливания на гръцки банки, които ще оставят две до три банки на гръцкия пазар. Коя е причината за толкова драматичната промяна в имиджа на гръцките банки напоследък?

 Мился, че това, което казахте е най-вярното. Става дума за имиджа на банките. Защото по същество реалността ни показва, че банките остават стабилни, имат високи коефициенти на капитализация, разполагат с ноу-хау, добра инфраструктура и избегнаха за разлика от други европейски банки замърсяването на бюджетите им с токсични и други рискови продукти. Гръцката банкова система остава стабилна и това е едно голямо предимство за гръцката икономика в този труден период, в който се намира в момента. Това, което се отрази лошо на имиджа й е това, което предизвика кризата на обществените финанси в Гърция - проблемите с дефицитите и с дълга. Те се отразиха и на имиджа на гръцките банки. Мнението ми обаче е и това е мнението на всички банкери в Гърция, че банките остават здрави и се справят с трудностите, пред които са изправени.

Що се отнася до сливанията - ще има ли такива?

Вижте, дискусията за това кой е идеалният размер на гръцките банки и как той ще се достигне се води в продължение на много години. Не е нещо, което някой може да предвиди. И не мисля, че в този момент има нещо, което да се готви със сигурност. Логично е да се пораждат слухове, в периоди на големи промени това винаги се случва. Това, което в момента стои на дневен ред за всяка гръцка банка е да бетонира и гарантира баланса си, да осигури ликвидността си и разбира се печалбата си в един период на финансова криза. Затова говоря за една сравнителна стабилност на банките.

Резултатите на банките за първите три месеца на 2010 не са много добри. Печалбата им пада, очакванията за неизплатими кредити се повишават. Банката на Гърция алармира за депозити, които изтичат в чужбина. В същото време световните агенции непрекъснато понижават кредитния рейтинг на гръцките банки, а също и така наречената очаквана стойност. Освен това Гърция навлиза в една по-дълбока рецесия, отколкото се предполагаше в началото. Как ще оцелеят гръцките банки в една толкова трудна ситуация?

Мисля, че най-важното в момента е стабилността, която бяха постигнали гръцките банки. Тя не се промени. Влошиха се обществените финанси на страната и Гърция го осъзнава това и взе доста мерки, за да промени това положение. Що се отнася до печалбата и големината на банките, нека не забравяме, че се намираме в може би най-тежката криза след падането на военната хунта в страната. Тази криза засегна гръцката икономика, но и икономиката на региона. Може би с малко закъснение на това, което видяхме на западноевропейските и американските пазари. Ние сме в по-добра позиция да се справим с кризата, защото гръцките банки и общо банките, които работят в този регион имат много по-добри баланси. Ние раздадохме кредити за гръцката икономика, на гражданите на България, на румънския бизнес. Свършихме реална банкова работа, а не използвахме средствата си, за да купим токсични банкови продукти или да се отклоним от основната ни мисия. При трудните условия, в които работим в момента е логично да има някакво изоставане в печалбата, но то в никакъв случай не е показателно за стабилността и силата на гръцките банки.

Що се отнася до положението в Гърция, как анализаторите на Националната банка на Гърция виждат нещата? Колко години ще продължи рецесията?

Мисля, че всички са съгласни, че тази година ще е трудна. От следващата, доколкото разбира се успеем да се придържаме към условията на Меморандума, ще сме в състояние да видим и първите признаци на икономическо възстановяване. Това мисля, че се разбира от всички и всички са се обединили, за да го постигнем. Оттук нататък нека не забравяме, че това, което в момента Гърция преживява не е изолиран феномен. Подобни проблеми имат и други страни от Юга и не само в Европа. Става дума за по-общ проблем, който чака да намери по-глобално решение и това се опитва да направи и Европейският съюз, който създаде един общ план за стабилност. Искам да подчертая, че както съществуват проблеми в гръцката икономика и не трябва да ги подценяваме, така съществуват и положителни елементи, които не бива да забравяме. Гърция има една стабилна банкова система, банките й имат имидж, много по-добър от този на банките в други страни по времето на световната криза. Докато тя траеше гръцките банки се развиваха възхтително. Гърция е една страна, в която нямаше бум на цените най-вече в недвижимите имоти, който видяхме в други страни от Европейския съюз. Гърция е една страна с малък дял на частните заеми като процент от брутния вътрешен продукт, което говори много добре за банковата система. Ако го сравним с външния дълг на страната съотношението е много по-малко, отколкото е в други страни. Това, което в момента смятаме за проблем - сивата икономика, например, да, тя съществува и е една възможност. Ако държавата с подкрепата на всички нас успее да се справи с нея, има голяма възможност за подобрение. Т.е. непосредствените решения съществуват, просто трябва да ги намерим и покажем наяве.

Категории: Агис Леопулос Национална банка на Гърция сливания на банкиКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus