Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията издирва родителите на 4-годишната Мария

19 Октомври 2013 / 08:10:29  GRReporter
2407 прочитания

    Гръцката полиция не изключва възможността да е пред разкриването на международен канал за трафик на деца, след като преди два дни откри 4-годишно русо момиченце, с бяла кожа и сини очи в цигански катун във Фарсала, в района на Лариса. Първоначално фалшивите й родители твърдели, че детето е тяхно биологично, но направеният веднага ДНК тест установил обратното. Ето и официалното изявление на гръцката полиция:

   В последвалите показания пред следовател двамата фалшиви родители лансирали различни версии. Една от тях била, че закупили детето за 80 евро от българин, който искал да се оттърве от него. Според друга тяхна версия те срещнали майката на детето, която била българка в един супермаркет. Съжалили я, тъй като нямала пари да го отгледа и взели бебето, за да й помогнат.
    Изглежда към тази версия се насочват и адвокатите на семейството или поне това пролича от интервюто на адвокат Мариета Палавра по телевизия Скай. Според нея майката на момиченцето е била чужденка и без средства да го отгледа. Циганите го взели, за да й помогнат и се надявали един ден тя да се появи и да си го прибере.
    От вчера детето, което полицаите наричат Мария е под грижите на специализираната в трафика на деца фондация “Усмивка на детето”. Нейни експерти заявиха по телевизия Мега, че момиченцето почти не говори гръцки, а комуникацията с него става на цигански език. Спокойно е и в добро здраве. Според същите експерти трафикантите на деца избират руси и красиви малчугани - точно като 4-годишната Мария. От фондацията разпространиха специален плакат с описанието на детето и апелират всички, които знаят нещо по случая да се свържат или с тях, или с гръцката полиция.
    Новината за русото дете в цигански катун веднага стана водеща в много световни медии. Британският Daily Mail подчертава ужасяващата прилика с три-годишната Мадлийн от Лестър, която през 2007 бе отвлечена в Португалия.
    Безспорно намирането на истинските родители на русата Мария е най-важната задача на полицията в този случай, но тя не е единствената. Както GRReporter вчера писа, циганското семейство е успяло да се сдобие с ред фалшиви документи и случаят е много показателен за корупцията, която цари в много държавни институции. На практика това се признава и от Атинската община, където е издаден фалшивият акт за раждане на Мария.
    В официалното съобщение на общината се казва, че съществуващата юридическа процедура не изисква документ от родилното отделение, където е родено детето, а за издаването на акт за раждане е необходимо декларация от един от родителите и двама свидетели, присъствали на раждането. От общината очакват официалната информация от прокуратурата и следствието, за да се издири и накаже конкретният виновник за издаването на фалшивия акт за раждане.

 

Категории: русо момиченце цигански катун гръцка полиция трафик на деца Усмивката на детето фалшив акт за раждане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus