Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ATEbank пристъпва към увеличаване на капитала

27 Юли 2010 / 10:07:54  GRReporter
967 прочитания

Дни след оповестяването на резултатите от стрес-теста на банките в еврозоната провалилата се гръцка ATEbank обяви, че ще пристъпи към увеличаване на капитала си със сума между 243 милиона евро до 500 милиона евро. От резултатите стрес-теста стана ясно, че на Земеделската банка й липсват 242 милиона евро, за да премине определените от изпитанието примерни финансови несгоди, което доведе и до решението за повишаване на капитала. Сборната мисията на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка, която от вчера е в Атина даде своето съгласие държавата да участва в рекапитализацията на земеделската банка до размера на нейния дял (77%). Ако управлението на банката пристъпи към минималното увеличение от 243 милиона евро, то държавното участие в рекапитализацияата ще е в размер на около 185 милиона евро.

Специалистите от ЕЦБ от своя страна препоръчаха ATEbank да продаде своите клонове в Румънияи Сърбия, както и участието й в гръцката FBBank. Управлението на банката е категорично, че ще направи всичко възможно да затвърди разклатените си позиции на пазара и ще търси начини да повиши акционерния си капитал.

Стрес-тестът за съжаление не постигна очаквания ефект и много икономически специалисти го обявиха за мек и нереалистичен. Кредитните анализатори от ING, цитирани от Reuters заявяват, че теста не е бил достатъчно строг и затова резултатите са били „успешни”. Според тях минималното ниво на капиталова адекватност е трябвало да бъде 8%, а не 6% както е било заложено в стрес-теста. Подобно е мнението и на Deutsche Bank, които също смятат прага от 6% за много нисък. Според критериите на Deutsche Bank гръцките банки би следвало да имат много по-ниски резултати от достигнатите, поради лекотата на стрес-теста.

J.P. Morgan от своя страна подчертава, че тестът открива някой проблеми с ликвидността и платежоспособността на банковата система в Европейския съюз, особено при испанските банки. Като цяло икономистите от J.P. Morgan са на мнение, че резултатите няма да възвърнат така лесно доверието на инвеститорите и в най-скоро време може да се очаква нови повишаване на spread-показателите.

Известният икономически анализатор Нуриел Рубини пък определи условията в стрес-теста като нереалистични, като смята, че перспективите за европейската икономика са много по-песимистични от тези представени в него.

Категории: ИкономикаПазариКомпанииЗемеделска банак капитал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus