Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката Земеделска банка изгоря на стрес-теста на Еврозоната

23 Юли 2010 / 19:07:09  GRReporter
1683 прочитания

Гръцката Земеделска банка „изгоря” на стрес-теста проведен за оценка на това доколко банковата система в Еврозоната може да издържи на напрежението икономическата криза. Според резултата предоставен от Комисията за банков надзор в Европа (CEBS) на ATEbank и липсват 242 милиона евро капитал, за да издържи екстремните условия заложени в теста.

От 91 европейски банки, подложени на изпитанието от 16 страни, само седем не са се справили. Освен гръцката Земеделска банка теста не издържаха и петте испански финансови институции Diada, Cajasur, Espiga, Unnim, Banca Civica, както и немската Hypo Real Estate.

Останалите гръцки банки са преминали успешно, като капитализацията за държавната Пощенска банка е 10,1%, а за частните Alpha - 8,22%, Eurobank - 8,17%, Националната банка на Гърция - 7,4%, както и Пиреос банк - 6%. Целта на стрес-теста бе да разсее съмненията около състоятелността на европейските финансови институции и да даде актуален поглед върху реалното им състояние. Минимумът за преминаване на критичния тест e сложен на 6%, при условие, че БВП на страната падне с 3% през 2011 и 2012, а цените на акциите падат с двайсет процента годишна база.

Най-добре от гръцките банки очевидно се представи държавната Пощенска банка. Пиреос банк от друга страна, която открито изяви желание миналата седмица да закупи успешната Пощенска и провалилата се Земеделска банки е изкарала минималните шест процента. И то след като получи помощ на стойност 750 милиона от 28-милиардния фонд за финансова подкрепа на банковата система в началото на 2009 година.

Другите условия, които са заложени в стрес теста са намалената стойност на държавните облигации на всяка държава (без да е заложена опасността за фалит на съответната страна), повишаване опасността за закъснение на покриване на дълговете към кредиторите на 16-те страни-участнички, както повишаване на цената на краткосрочните междубанкови заеми до 1,25 пункта.

Незабавната реакция на председателя на Банката на Гърция Георгиос Провополос  бе, че Земеделската банка ще пристъпи към увеличаване на капитала. Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину заяви в съобщение до медиите, че е доволен от резултатите и местната банкова система може да издържи много по-тежки икономически условия от настоящите. Той подчертава, че с програмата за рекапитализация и Фонда за фискална стабилност с бюджет 10 милиарда евро, образуван с помощта на Международния валутен фонд са създали подходящите механизми за подпомагане на банковата система в страната. В изявлението си финансовият министър не коментира провала на ATEbank на стрес-теста, но призовава гръцките банки да засилят своята капиталова адекватност и поощри преструктурирането на банковата система в страната.

Пазарите не реагираха особенно позитивно на проведения стрес тест и еврото поевтиня моментално след тяхното обявяване. Според международните икономически анализатори този тест е бил доста лек и не дава реална картина за проблемите на банковия сектор в еврозонта. "Не виждам нищо стресово в този тест," заяви главният стратег на Cantor Стиван Поп цитиран от ABC news и поясни: "Той е сякаш да пратиш банките на уикенд за почивка и опознавне."

Категории: стрес тест банкиИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus