Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

А,Б,В... на интернет рекламата

12 Март 2011 / 09:03:43  Иван Петков
3769 прочитания

   Случвало ми се е, при това доста често, когато се запознавам с нови хора и стигнем до това с какво се занимавам и кажа "реклама в интернет", да последва разбиращо кимане или утвърдителни отговори, че моите събеседници са наясно за какво става въпрос. Установил съм обаче, че това се дължи не толкова на факта, че интернет рекламата е станала толкова популярна, а по-скоро на факта, че са събрани две познати думички: интернет и реклама. Уви, в повечето случаи, моите събеседници и представа си нямат с какво точно се занимавам и в какво се състои интернет рекламата. Разбира се, ако въобще може да се говори за вина в случая, то тя е при нас, хората, които се занимават с този вид реклама.

   Нещо повече! Винаги, когато съм около майка ми и тя желае да обясни на свои познати каква е професията на нейния син, предпочита да ме извика аз да обясня. От това по-ясен упрек към мен като представител на гилдията едва ли може да има! Поемам вината и с тази статия ще се опитам да разясня на съвсем обикновен и разбираем език, в какво се състои интернет рекламата така, както бих го обяснил на майка ми, на която със сигурност ще я изпратя да я прочете.  Ще се постарая да го направя и нагледно, доколкото ми позволяват изразните средства в интернет, а те не са никак малко.

  И така, да тръгнем от самото начало! Да тръгнем от съчетанието на двете популярни думички: "интернет " и "реклама". Очевидно е, че ще се рекламира (нещо си) в интернет. Но как, по какъв начин, също толкова досадно ли както прекъсванията на предаванията и филмите по телевизията с реклами?

 Рекламите в интернет са разположени на различни страници или сайтове. Всеки, който е отварял която и да е страница, за да прочете, гледа или слуша неминуемо се е сблъскал с реклами. Рекламите в интернет се наричат "банери" (bаnners). Какво представлява банерът? Най-общо казано банерът е картинка. За момента ще оставим настрана дали картинката се движи или не. Освен картинка банерът има и още една важна характеристика - когато се кликне на него с курсорът на мишката, той ни отвежда на друга страница, където можем да прочетем повече за рекламирания продукт, а може и да го купим или още много други неща, в зависимост какво се рекламира, но за това по-късно.

 

               +       http://ВРЪЗКА.com/

 

Запомнете: Банерът(рекламата) се състои от картинка + връзка (препратка, link) към друг сайт/страница

   Банерите не се разполагат безразборно, макар често пъти да изглежда точно така, а те имат свои позиции, които представляват запазено място, част от страницата, на което ще се показват само реклами. Тези позиции се наричат банер позиции или рекламни места.

  Самите банери имат стандартни и общоприети размери така, че да улесняват рекламодателите, дизайнерите, собствениците на сайтове и доставчиците на свързани с рекламата услуги. Най-разпространените размери можете да видите тук.

 

Google Ad Manager

 Запомнете: Банерите са като кутийки, които запълват рекламните позиции на посетения от вас сайт или на вашия сайт.

   За да рекламират най-ефективно един продукт, рекламните специалисти използват рекламни кампании в интернет.  Както всяка друга кампания, примерно предизборна или против тютюнопушенето рекламната кампания за определен продукт има свой срок, в който да бъде извършена, има и поставени /заложени/ цели. Било то да популяризира дадена идея, примерно, в кампания срещу тютюнопушенето, могат да се използват банери, които да предадат посланието на кампанията; било то да продава даден продукт - книга, филм; било то да популяризира дадена марка - на заведение, на бира.

За да илюстрирам нагледно какво имам предвид, ще използвам едно филмче на Google:

 

Запомнете: Рекламните кампании популяризират даден продукт, като използват различни банери поставени на различни позиции в различни сайтове. По този начин можете да видите реклама на даден продукт на много различни страници/сайтове, които посещавате.

Категории: Интернет реклама за начинаещи onlile реклама медии и Hi Tech
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus