Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

96 на сто от солунските търговци не искат да работят в неделя

04 Юли 2014 / 11:07:42  GRReporter
742 прочитания

Голямото мнозинство от членовете на Търговската асоциация в Солун гласуваха срещу вероятността магазините в града да работят в неделните дни през цялата година. Въпросът бе поставен на гласуване, в което участваха 575 от членовете на асоциацията. Заслужава да се отбележи, че право на участие имат само търговците, които не дължат членския си внос. Техният брой към настоящия момент е 1 480 души.

Паралелно с това бе избран новият управителен съвет на асоциацията, като в изборите участваха 471 членове. За сравнение в проведеното преди 3 години гласуване по същия въпрос са участвали 630 души.

В коментар за слабия интерес към дейността и изборите в асоциацията нейният досегашен председател Костас Хандзаридис отбеляза, че „финансовите затруднения водят до отдалечаване от нея”.

В същото време обаче ръководството на общината има коренно различна позиция. Кметът на Солун Янис Бутарис се обяви за увеличение в броя на неделните дни, в които магазините са отворени. В писмо до заместник-министъра на развитието Герасимос Якуматос той призова към 7-те недели, в които законът разрешава функционирането на търговските обекти да бъдат добавени още 5 или 6.

Предложението на кмета е специално за Солун магазините да работят в неделите, които съвпадат с провеждането на големи търговски изложения и други подобни събития, когато в града се събират голям брой посетители.

„Смятаме, че работното време в неделя трябва да се регламентира от 11:00 до 19:00, а по време на предшестващите ги съботни дни то също да бъде удължено до 19:00. Служителите могат да ползват почивния си ден в понеделник”, се посочва още в писмото на Бутарис.

В него той се обявява категорично против намерението на правителството да прехвърли компетенцията за вземането на тези решения от общините към областните управи по места.

В изявление пред GRReporter преди няколко месеца Бутарис бе посочил, че намерението на община Солун е магазините да работят по време на празничните за съседните държави дни. По думите му шопинг туризмът  в града се развива добре и трябва да се предприемат действия за неговото разрастване. 

 

Категории: ИкономикаКомпании търговци работа в неделя Солун кмет Янис Бутарис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus