Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

8 милиарда долара в полза на гръцкия фалит

13 Юни 2010 / 07:06:05  GRReporter
1966 прочитания

В момент, в който в Гърция се разгръща истински лов на вещици сред медиите, които публикуват информации за евентуално разсрочване на външния дълг на страната или за излизането й от еврозоната, международните анализатори не спират да предупреждават, че икономическата ситуация на Гърция е крайно нестабилна и крие в себе си бомби със закъснител. По нареждане на премиера Георгиос Папандреу прокурорите на Атина Елени Райку и на Солун Аргирис Цихлас започнаха разследване срещу медии, които разпространяват слухове, според тях, за някаква предстояща икономическа катастрофа на страната.
    В същото време агенция Bloomberg публикува анкета, направена сред 1001 финансови анализатори в целия свят. 41 на сто от тях вярват, че излизането на Гърция от еврозоната е много вероятно. Според запознати гръцките прокурори засега са насочили атаката си срещу блогове и on-line медии, които твърдят, че монетните дворове в Атина и Солун вече започнали да печатат драхми. Вестник “Етнос” не изключи и варианта слуховете за излизането от еврозоната да се разпространяват и от самото правителство, което по този начин иска да подготви обществото за нова вълна още по-строги финансови ограничения.
    За международните инвеститори гръцката икономика продължава да бъде изключително рискова, като нейният spread-показател и CDS застраховки продължават да бъдат изключително високи, въпреки плана за спасението й от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Според последните информации чистите капитали, които са вложени в закупуването на застраховките CDS, които ще обезщетят притежателите на гръцки държавни облигации в случай, че страната фалира и не е способна да погасява задълженията си спрямо кредиторите са достигнали 8 милиарда долара. Отново според вестник “Етнос” тези капитали са дошли от големи американски банки, които са толкова уверени в краха на гръцката икономика, че са готови да закупуват CDS застраховки на изключително високи цени, защото са уверени в печалбата, която ще получат.
    Bank of America и Merryll Lynch в докладите си пред инвеститори и анализатори говорят ясно за разсрочването на гръцкия външен дълг и обясняват технически подробности около последствията от това решение. В интервю за финансовия седмичник “Кефалео” главният икономист на ING  Роб Карнел също преценява, че Гърция трудно ще се справи с плащането на дълга си. Според него след две години страната ще е изправена пред необходимостта да проси още 110 милиарда евро от МВФ и ЕС, за да може да покрие дефицита си, който според него ще е около 8 на сто от БВП на страната. В същото време според изчисленията на икономиста на ING държавният дълг ще е от порядъка на 140 на сто от БВП. Роб Карнел оценява като изключително възможно тогава Гърция да поиска така нареченото “подстригване” на дълга със 40 на сто.
    Анализаторът се съмнява и в това доколко дисциплинирани са гърците и дали ще могат да издържат дълго време да живеят в режим на финансови ограничения. Съмненията на Роб Карнел от ING се споделят и от представители на много международни банки, които изпращат свои екипи в Атина, за да убеждават големите вложители в гръцките банки да си преместят парите в по-сигурните чужди банки. Според много наблюдатели това е предизвикало гнева на гръцките банкови среди, които са притиснали правителството на Георгиос Папандреу да сложи край на слуховете за разсрочване на дълга или за излизането от еврозоната. А разследването за писанията на блогърите за монетните дворове в Атина и Солун са само за сплашване на "папагалите", както правителствен представител се изрази по отношение на медиите.

Категории: икономическа криза излизане от еврозоната разсрочване на външния дългПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus