Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Проучване на публикациите, които говорят за фалит, обяви прокуратурата

12 Юни 2010 / 11:06:34  GRReporter
2137 прочитания

Съдебната прокуратура разпореди спешно проучване по повод на публикациите в печата, които говорят за „фалит” на страната и за „изход на гръцката икономика от еврото и завръщане към драхмата.” Целта на проучването е да се установи дали и от кого е извършено нарушението на закона свързано с разпространение на лъжливи новини.

Съдията, който е поел случая ще включи в документацията и жалбата срещу непознати лица, която е подал прокурора от апелативния съд Аргирис Цихлас. Г-н Цихлас в обвинението си се основава на конкретни публикации в медиите и по блоговете, в които спекулативно се твърди, че държавата ще банкрутира и ще се завърне към драхмата.

„Безсмислици”, които „целят да ужасят гражданите” са слуховете за завръщане към драхмата, потвърди и министър-председателят Георгиос Папандреу от Виена. „Молим за необходимото уважение и спокойствие, така че да си вършим работата под възможно най-благоприятните условия и гражданите да не се страхуват всекидневно заради слуховете, че ще си загубят парите, ще се върнем към драхмата и ще излезем от еврозоната” допълни г-н Папандреу. Премиерът на Гърция заяви, че неговото правителство е наследило в трагично състояние икономиката, която не е бедна, но не е била управлявана правилно и е в основата й са били заседнали клиентелистки връзки.

Речта на г-н Папандреу се оказва решителна за обрата на мнението на европейците и на президента на Deutsche Βank Йозеф Акерман, който преди дни изказа мнението си, че Гърция трябва да излезе от еврозоната, а вчера по време на срещата на банкерите обяви, че се отказва от изявлението си и вярва, че Гърция ще се справи и ще излезе от кризата без да се налага излизане от еврозоната, съобщава пратеникът във Виена за НЕТ.

 

Категории: АктуалноОбществополитикаспекулациидрахма евро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus