Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

54 000 гърци с банкови преводи в чужбина за 54 милиарда евро

15 Януари 2014 / 11:01:19  GRReporter
1185 прочитания

Изключително бавно протичат проверките на банковите сметки на гърците, чиито имена се намират в списъка Лагард. От общо 2 062 случаи и 1 700 удостоверено съответствие между име и сметка, до момента са издадени заповеди за разследване на само 266 имена. А от тях разследването е напреднало и резултатите се очакват около края на януари само за 155 физически и юридически лица.

Данните бяха представени от специалния секретар на Службата за борба с финансовите престъпления Стилианос Стасинопулос пред членовете на парламентарната комисия за институциите и прозрачността.

По думите му проверката е открила шестима души, които са укрили общо 10 милиона евро. Той отказа да разкрие имената на титулярите на сметките, като се позова на секретността на разследването. Въпреки това в последвалите дискусии в кулоарите на парламента се чу преценката, че сред тези шестима души се намират и роднини на бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину. Според информация на вестник Навтемборики, става дума за двама души, които са укрили доходи в размер на 3,7 милиона евро и четиримата роднина на Папаконстантину със скрити доходи на обща стойност 6,3 милиона евро.

В отговор на нападките от страна на депутатите, че проверките се бавят много, Стасинопулос каза, че в резултат на работата на службата в държавните каси се очаква да бъдат върнати 300 милиона евро от частни лица и няколко пъти по-висока сума от компании. В тази връзка той посочи, че са били открити:

-          52 фермери, които трябва да върнат на държавата 54 милиона евро от дължим ДДС и финансиране.

- 18 адвокати, които трябва да платят общо 23 милиона евро.

-  Компании за изпълнение на услуги, които дължат 29 милиона евро.

-  Седем души, които по закон са задължени да представят имуществена декларация всяка година трябва да изплатят 8 милиона евро.

-   Двама артисти за сума от 4,2 милиона евро.

В същото време Стасинопулос посочи, че в периода 2008 – 2011 54 000 гърци са извършили в чуждестранни банки преводи на обща стойност 54 милиарда евро. Според първоначалните преценки 22 милиарда от тази сума не могат да бъдат оправдани от доходите на физическите лица, които са изнесли тези пари в чужбина през посочения период.

Малко по-късно гръцкото министерство на финансите опроверга информацията, че от Гърция са били изнесени 54 милиарда евро. Според съобщението на ведомството общата стойност на откритите в 54 000 банкови превода суми, направени в периода 2009 – 2011 възлизат на 22 милиарда евро.

От министерството посочват, че  през последните месеци проверките текат с ускорен ритъм, след като през ноември и декември са били разследвани 44 случая. В резултат на направените до момента проверки в държавните каси са били върнати около 18,5 милиона евро.

Категории: банкови преводи списък Лагард Служба за борба с финансовите престъпления списък Лагард Георгиос Папаконстантину
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus