Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

46 министри, от които 7 жени в новото правителство на Ципрас

23 Септември 2015 / 10:09:10  GRReporter
913 прочитания

След продължилите почти две денонощия консултации между премиера Алексис Ципрас и неговия коалиционен партньор Панос Каменос, съставът на новия гръцки кабинет бе обявен малко преди полунощ във вторник.

С избора си на членовете на новия кабинет, гръцкият премиер практически повтори предишния му състав. Влязоха малко нови лица, а основният екип, който ще води преговорите с представителите на кредиторите остава непроменен.

Гръцки медии определят състава на кабинета като резултат на усилия да се запази баланс както във вътрешността на СИРИЗА, така и в отношенията с Независимите гърци, които вече имат петима министри и заместник – министри.

Основните лица в кабинета са министърът на финансите Евклидис Цакалотос и неговият заместник и доскорошен служебен министър на финансите Георгиос Хуляракис. Анализатори посочват, че изборът им на тези места е обоснован от факта, че и двамата са участвали в преговорите и в заседанията на Еврогрупата, вследствие на което разполагат с опита да продължат да работят с представителите на кредиторите и занапред.

В същия дух Янис Драгасакис ще бъде отново вицепремиер, отговорен за икономическата политика на правителството и Георгиос Статакис – министър на развитието.

Нов в състава на кабинета е досегашният служебен министър по миграцията Янис Музалас, чиито действие през изминалия месец поправиха част от неуспешната тактика на бившия министър Тасия Христодулопулу в управлението на миграционната и бежанска вълна.

Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос се завръща в министерството на отбраната, а Никос Кодзиас отново ще е външен министър.

Непроменен остава и съставът на най-тесните сътрудници на Алексис Ципрас. Никос Папас и Алекос Фламбурарис, който бе уличен в корупция преди изборите отново ще бъдат държавни министри. Правителствен говорител е Олга Геровасили.

Общо седем са жените в новия кабинет. Новото попълнение сред тях е Теодора Дзакри, която е заемала министерски пост и в миналото. По-конкретно тя бе заместник-министър на вътрешните работи в правителството на ПАСОК с премиер Георгиос Папандреу.

Сега Дзакри бе назначена за заместник-министър на индустрията. Коментатори реагираха на това с реплики като: „Добре, че Гърция няма индустрия”. Не липсват и други, не по-малко иронични коментари, в които се посочва, че тя напусна ПАСОК, защото беше против меморандумите, които бе подкрепила с вота си в парламента, за да приложи третия като министър в правителството на СИРИЗА.

В изявленията си след като положи клетва Дзакри заяви, че приоритетът ѝ ще бъде в Гърция „да задимят повече комини”.

Спорният Никос Николопулос от Независимите гърци отново не влезе в кабинета, но за сметка на това за заместник-министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите бе назначен Димитрис Каменос, който е известен със своите антисемитски коментари в социалните мрежи. Преди референдума на 5 юли той разкритикува демонстрациите „Оставаме в Европа”, като постави девиза им върху вратата на концлагера „Аушвиц”.  

От сутринта в социалните мрежи има порой от коментари за състава на новия кабинет.

„Не зная какво е вашето мнение, но аз смятам, че ако това правителство не е договорена комедия и в действителност страната ще се управлява от Шойбле, ще имаме нови избори най-късно до шест месеца”, написа икономистът Георгиос Прокопакис.

„Освободи се от Варуфакис, Стратулис, Лафазанис, Констандопулу, Валавани и Романяс и въпреки това успя да сформира още по-лошо правителство от предишното. Има много резерви на скамейката”, коментира либералът Антипас Карипоглу, който беше кандидат за депутат от листата на Нова демокрация.

Финансистът Костис Лимбуридис обобщи с лаконичното: „Правителство Grexit”.

Много други анализатори посочват, че предсрочните избори са имали за единствена цел да „изчистят” СИРИЗА от хардлайнерите, след като по същество няма никаква друга промяна в управляващия екип. „Беше един ремонт на кабинета, с разликата, че беше проведен с гласуване”, коментират язвително те.  

Категории: Политика ново правителство СИРИЗА Независими гърци икономически екип Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus