Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2010 се очертава трудна за частното застраховане

20 Февруари 2010 / 17:02:24  GRReporter
1684 прочитания

Интересна година за частните застрахователни фирми се очертава 2010, които още не могат да се оттърсят от проблема Aspis Pronoia. Компанията, в която бяха застраховани 1 милион гърци бе ликвидирана през октомври, след като изпълнителният й директор Павлос Псомиадис представи в съда фалшива банкова гаранция за 550 милиона евро. Фирмата бе закрита, стотиците й служители останаха на улицата, а самият Псомиадис бе освободен срещу парична гаранция от 100 000 евро и със забрана да напуска страната. Продължава да е неизвестна съдбата на застраховките живот на над 1 милион клиенти на Aspis Pronoia, които са застрашени да загубят парите си.
    Гръцкото правителство е подготвило законопроект, с който иска да задължи частните осигурителни фирми да учредят нещо като взаимноспомагателна каса, с чийто средства да покрият загубите на Aspis Pronoia. Асоциацията на частните застрахователни компании по принцип е съгласна с идеята за взаимноспомагателната каса, но не е съгласна тя да действа с обратна сила и да покрие загубите на фалиралата поради престъпно лош мениджмънт фирма на Павлос Псомиадис.
    Аргументът на частните застрахователи е, че 2010 се очертава трудна година за бранша и фирмите просто не могат да си позволят да поемат допълнителна финансова тежест. През тази година те ще трябва да предприемат допълнителни мерки за финансово оздравяване на бизнеса си, които съчетани с икономическата криза правят положението им доста трудно. Според експертите особено трудно ще е състоянието на малките застрахователи, много от които не е изключено да не могат да се задържат на пазара. Въпреки неблагоприятната икономическа среда, обаче, две от най-големите частни застрахователни фирми Alianz и Eurolife през седмицата отчетоха нарастнали печалби за 2009.
    През седмицата изтече и срокът, който Банката на Гърция беше дала за стратегически инвеститор за друга закъсала застрахователна компания - Commercial Value. Надзорният орган за частните застрахователи забрани на фирмата да сключва нови застрахователни договори, докато не се изясни бъдещето й, а изпълнителният й директор Стефанос Авгулеас подаде оставка.
    При така създалата се интрига около Commercial Value две компании подадоха документи, за да придобият част от акциите й, а чрез тях и акциите на Aspis Bank, 35 на сто от акциите на която принадлежат на Commercial Value. Това са руската Borodino, която вече получи одобрението на Банката на Гърция и английският фонд AnaCap Financial Partners. Отделно от тях гръцката Пощенска банка е изявила желание да закупи 32,9 на сто от акциите на Aspis Bank. Commercial Value очаква и 13 милиона евро от швейцарския фонд Hestiun, за чието връщане най-напред трябва да се произнесе съдът в Цюрих.
    Съдбата на Commercial Value е особено критична за целия застрахователен бранш. Ако компанията не успее да намери стратегически инвеститор, раната в частното осигуряване, нанесена от фалита на Aspis Pronoia ще се уголеми още повече и ще рефлектира върху доверието на клиентите.

Категории: Аспис Прония частно застраховане фалитиИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus