Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ликвидатори влязоха в пет застрахователни компании

22 Септември 2009 / 11:09:50  GRReporter
1354 прочитания

Още в ранната сутрин започнаха демонстрациите на останалите без работа застрахователи и служители, които блокираха с часове булевард Кифизия и причиниха огромни задръствания в северните предградия на Атина. Пикът на протестите беше по обяд, когато потърпевшите се събраха пред министерството на националната икономика на Гърция.

Решението за затварянето на петте застрахователни компании беше взето вчера, а днес в офисите им влязоха ликвидаторите, придружени от полиция. Четири от компаниите принадлежат на групата Аспис, а петата е Скуртис. Става дума за компаниите Аспис Проня АЕГА, Аспис Проня Зоис, Геники Еноси, Геники Писти и Скуртис. От няколко месеца те влязоха в полезрението на Комисията за надзор на частното застраховане поради недоброто си финансово състояние. Чашата на търпението преля, когато преди седмица един от собствениците Павлос Псомиадис представи на надзорниците банкова гаранция за 550 милиона евро, която се оказа фалшива.

И петте фирми работят предимно в областта на автомобилните застраховки и при тях са осигурени над 1 милион и 200 хиляди гърци. Държавата ще гарантира застрахованите за един месец, след това те ще трябва да се застраховат в други компании. Заедно петте ликвидирани компании държат около 8 процента от застрахователния пазар в Гърция. Асоциацията на застрахователните компании в Гърция, която заседаваше днес се ангажира да осигури работа на колкото се може повече от служителите на закритите компании.

Закриването на петте застрахователни компании предизвика голям обществен отзвук в страната, в която само след 10 дни ще се проведат парламентарни избори. Опозиционната ПАСОК обяви действията на правителството спрямо закъсалите компании за "престъпно бездействие". Бизнесгрупировката Аспис обяви, че ще търси правата си в съда. Представители на протестиращите се срещнаха днес с министъра на националната икономика Янис Папатанасиу, който утре ще се срещне и с асоциацията на застрахователните компании, а след това ще даде пресконференция.

Категории: ИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus