Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

14 надзиратели били албанския рецидивист докато припадне

03 Април 2014 / 16:04:26  GRReporter
1176 прочитания

Разследването, предприето от гръцките власти, изважда на бял свят шокиращи разкрития за начина, по който е бил пребит и измъчван до смърт албанецът рецидивист, убил надзирателя Георгиос Циронис.

От данните на следствието става ясно, че рецидивистът е бил пребит в Маландрино след убийството на надзирателя, а мъченията, на които е бил подложен, и смъртоносните удари, които са му били нанесени, са извършени в Нигрита, преди да бъде преместен в килията с видео камери.

В продължение на два часа албанецът Или Карели е бил в помещение без камери, където 14 души са го били жестоко. Съдебният лекар е дал показания за това, че фрактурата на гръдната кост е получена по време, близко до часа на смъртта. От показанията му става ясно, че рецидивистът е бил измъчван жестоко преди да влезе в килията, където е издъхнал. Албански вестници пишат, че освен побоя, е имало следи и от мъчения, тъй като роднини на албанеца твърдят, че е имал счупени ребра, счупени стъпала, извадени нокти, а има подозрения и за използване на електрошок. Тези данни обаче бяха опровергани от съдебния лекар.

От затвора в Нигрита вече са започнали да проговарят, като най-характерен е случаят с председателя на организацията на надзирателите в Нигрита Харис Консолидис, който първоначално твърдял, че не знае нищо, но изглежда и той самият е замесен. Вчера той е бил откаран в психиатрична клиника към болницата в Серес.

В крайна сметка разследването ще се води в Серес, тъй като съдебният съвет в Амфиса е решил да изпрати в Нигрита цялата съдебна преписка, тъй като там е било извършено престъплението. В следващите 10 дни се очакват резултатите от хистологичното изследване. «Става въпрос за ужасни, отблъскващи и нечовешки действия на държавни служители, които поставят под съмнение смисъла на правовата държава и дължимата защита на човешкия живот», заяви главният секретар по наказателна политика към министерството на правосъдието Маринос Скандамис. Своето възмущение изразиха и от Гръцкия съюз за правата на човека, откъдето посочиха, че става въпрос за системно прилагане на незаконно насилие от страна на държавни институции.

Според източници от прокуратурата в Серес, образуваните от прокурора на Амфиса Никос Андонаракис производства са срещу длъжностни лица (надзиратели от Нигрита и Маландрино, както и полицаи от полицейския участъка в Итея).

Следователят от Серес Георгия Тутундзи, в чиито ръце вече се намира обемната преписка по делото за убийството на албанския рецидивист, през следващите дни ще се заеме с конкретизирането на обвиненията, за да може впоследствие да призове замесените лица, вече като обвиняеми. Във всеки случай не е изключено тя да издаде заповеди за арест, което засега не се е случило, ако прецени, че някои от обвиняемите може да се укрият или да извършат друго престъпление.

Затворите

Междувременно затворници, излежаващи присъдите си в гръцки затвори, дават шокиращи описания на условията в тях. По време на пресконференция организацията „Лекари без граници“ представи ужасните условия в центровете за задържане, обръщайки се както към гръцката държава, така и към Европа. Неизвестен е общият брой на задържаните емигранти и лицата, поискали убежище, тъй като на практика всеки полицейски участък, в който има арест, се използва като център за задържане. Смята се, че днес има задържани над 6000 емигранти и лица, поискали убежище.

Организацията иска да спре системно срещаното задържане на лица, което в много случаи се прилага за максималния период от 18 месеца.

 

 

Категории: албанец рецидивист надзирател убийство затвор Нигрита
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus