Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

100 милиона долара инвестиции от гръцката диаспора

23 Юли 2012 / 15:07:43  GRReporter
1148 прочитания

Със 100 милиона долара начален капитал започва дейността си фондът Hellenic Initiative, който има за цел да привлече голям обем преки чуждестранни инвестиции в Гърция в следващите години. Четирима от най-влиятелните бизнесмени от гръцки произход в САЩ сложиха началото на инициативата. Идеята за създаването на фонда е на Андрю Ливерис, президент и управителен директор на The Dow Chemical Company.

Ливерис е един от 50 най-богати мъже от гръцки произход в САЩ и богатството му е определено на около 70 милиона долара. Роден е в Австралия и е завършил химично инженерство в университета в Куинсланд. Започва своята кариера в Dow Chemical на 22 години и бавно, но сигурно израства в кариерата. През 2004 поема управлението на корпорацията от своя предшественик Уилиам Ставропулу, който също е потомствен грък. Под негово ръководство Dow Chemical процъфтява и заема 15 място в списъка на Corporate Responsibility Officer за стоте най-добри компании в областта на социалната отговорност.

За инициативата Ливерис казва, че съчетанието от помощта и знанията на Hellenic Initiative с възможностите на международната общност може да се окаже положително влияние върху възстановяването на гръцката икономика. Той настоява на ползотворното сътрудничество на установените организации с нови инициативи, което ще даде тласък на промените. “Образованието, предприемачеството и инвестициите ще дадат основата за формирането на бъдещето на страната. Усилие, в което участваме всички заедно”.

Друг участник в създаването на Hellenic Initiative е Дин Митропулос. Той заема 368 място в списъка на Форбс на най-богатите хора в САЩ и 1015 място в световната класация. Неговото състояние е оценено на 1,2 милиарда долара. Той е известен с инвестиционния си нюх. По-голямата част от богатството си е натрупал от хранителния сектор и туризма. Той е собственик на един от най-луксозните хотели в Ню Йорк Castle of Hudson.

Джон Каламос от Calamos Investments на 72 години е доайен на инвестиционния пазар. Той също подкрепя инициативата и участва в основателния комитет на фонда. Инвестиционната компания на Каламос управлява фондове на стойност между 20 милиарда долара на година, специализира в областта на управление на риска. Личното му богатство е определено на един милиард долара. Третият съпричастен към Hellenic Initiative е Джордж Сакеларис, който управлява водеща компания в областта на енергетиката и е носител на поредица от награди в областта на иновациите. Личното му богатство се изчислява на 800 милиона долара и Сакеларис вижда добра възможност да инвестира известна част от него в гръцката икономика. Четвъртият участник в основаването на фонда е американецът от гръцки произход Джордж Стамас, който е водещ юрист от адвокатското бюро Kirkland & Ellis с офиси във Вашингтон и Ню Йорк.

Въпреки, че една лястовичка пролет не прави, създаването на Hellenic Initiative дава надежди, че Гърция най-сетне обръща курса и тръгва по пътя на оздравяване. Преди малко повече от година Джон Каламос посети Атина и изнесе реч в рамките на представянето на книгата на Стив Форбс “Power, Ambition, Glory”. Тогава Каламос заяви, че Гърция не може да очаква инвестиции, ако се възвърне стабилността в страната. Форумът, на който той  взе участие тази година отново се проведе в централния хотел “Мегали Вретания” на площад Синтагма. На същото място, където Каламос и други изявени бизнесмени от гръцки произход говориха през 2011. Разликата бе, че тогава гръцката столица гореше, а прозорците на легендарния хотел се тресяха под изстрелите на сълзотворен газ и бомби Молотов. Гръция бе раздирана от масови безредици и протести насочени срещу започналите  структурни реформи и фискалната консолидация.

Днес няма и помен от другата Атина, която в някои райони през 2011 приличаше на революционна зона. Като голям успех се отбелязва и присъствието на бившия президент на САЩ Бил Клинтън в Атина в рамките на гръцко-американския бизнесмени на форум, организиран от Hellenic Initiative. Той заяви, че Гърция не е богата само на история и култура, но и на човешки ресурси и е пълна с потенциални икономически възможности. “Радвам се, че диаспората взима участие и е готова да се възползва от възможността да инвестира в Гърция. Аз ще продължа да подкрепям активно тези усилия”, заяви Клинтън в Атина, цитиран от zougla.

Трите основни изисквания на външните инвеститори за Гърция са стабилност в политическата система, минимална бюрокрация и лесна и ефективна данъчна система. Това са трите пилона, на които американските предприемачи от гръцки произход смятат, че може страната да си възвърне положителния икономически ръст. Основателите на Hellenic Initiative искат да се установят в различни сектори, които имат сериозен инвестиционен интерес, но за танго се искат двама. Бизнесмените очакват от правителството някои много бързи и решителни промени, между които са фиксиране на данъчните ставки за период от поне 10 години и улесняване на процедурите за развитието на големи инвестиционни проекти. Ако държавните управници този път се вслушат в гласа на реалния бизнес, може би Гърция ще се измъкне от омагьосания кръг на фискална консолидация и задълбочаваща се рецесия по-бързо от очакваното. В противен случай светлината в края на тунела може да се окаже от влак.

Категории: ИкономикаПазари Hellenic Initiative инвестиции Гърция диаспора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus