Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бил Клинтън в Атина за Hellenic Initiative

22 Юли 2012 / 13:07:23  GRReporter
1196 прочитания

Засилени мерки за сигурност са взели гръцките власти, за да осигурят безпроблемното протичане на посещението на бившия американски президент Бил Клинтън в Атина.

Бившият президент посещава Гърция за четвърти път. След първото му официално посещение като президент, през 2002 той присъства на форум, организиран от Фондация „Андреас Папандреу” (ИСТАМЕ) на остров Самос, през 2003 участва в 6-ия Конгрес Симис, организиран от Георгиос Папандреу на остров Ко, а през 2007 изнася реч на форума, организиран от Capital Forum и Гръцко-американската търговска камара.

На масата на преговорите – инвестициите

Днес преди обяд Бил Клинтън проведе близо половинчасова среща на четири очи с гръцкия премиер Андонис Самарас в резиденцията Максиму. След това бившият американски президент участва в среща, на която присъстваха освен премиера Самарас и министрите на външните работи Димитрис Аврамопулос, на финансите Янис Стурнарас, и на регионалното развитие Костис Хадзидакис.

По-късно Бил Клинтън ще говори пред гръцки и гръцко-американски бизнесмени на форум, организиран от Hellenic Initiative. Това е инициатива с цел да бъдат събрани близо 100 милиона долара за подобряване на бизнес климата в Гърция, вдъхновител на която е президентът на Dow Chemical Андрю Ливерис. На срещата ще присъстват и известният адвокат Джордж Стамас и президентът на Coca-Cola 3Ε в Гърция Джордж Дейвид.

Гръцката полиция на крак

Силите на реда са положили всички усилия, за да бъдат избегнати евентуални демонстрации срещу бившия президент на САЩ.

Въпреки твърденията на Пътна полиция, че единствените мерки, които ще бъдат взети от властите са използването на полицаи за улесняването на кортежите, според източници, службите за сигурност, както и службата за борба с тероризма, са на бойна нога.

Бил Клинтън е отседнал в луксозния хотел „Великобритания” на площад Синтагма, около който са взети драконовски мерки за охрана. Мерките за сигурност ще продължат до 16.00 часа, когато според официална програма бившият американски президент ще отпътува от Атина.  

Посещение в Кипър

В събота следобед бившият американски президент изнесе лекция в Европейския университет в Кипър на тема световната икономическа криза, в която препоръчва на Брюксел и Вашингтон да бъдат взети мерки за растеж и създаване на нови работни места.

Както посочи Клинтън, самият той би казал на Европа и САЩ, че за да бъде намерен изход от кризата «в краткосрочен план трябва да има растеж, съчетан със създаването на нови работни места».

В дългосрочен план, добави той, трябва да има фискален ред и дисциплина.

Също така Клинтън отбеляза, че икономическата несигурност трябва да се ограничава, защото в противен случай тя оказва влияние върху развитието на икономиката с всички произтичащи от това последствия. Бившият президент подчерта, че ако зависеше от него би препоръчал на Вашингтон и Брюксел приемането на силни десетгодишни бюджети.

За Кипър той каза, че трябва да оползотвори залежите от природен газ, с които разполага и да засили индустрията и туризма си.

Следваща спирка – Великобритания

След Гърция Бил Клинтън ще посети Великобритания, където ще говори пред гръцки емигранти и бизнесмени.

По време на срещата ще бъдат обсъдени идеи за подкрепа на благотворителни организации, които работят прозрачно и имат доказани резултати. Ще бъде обсъдено и осъществяването на реформите, необходими за да стане по-функционална и ефективна гръцката държава, но и по-привлекателна за инвестиции.

 

 

 

Категории: Бил Клинтън посещение Атина Hellenic Initiative мерки за сигурност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus