Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зов за помощ от 4 гръцки банки

03 Май 2015 / 14:05:30  GRReporter
1200 прочитания

В изявления за вестник Катимерини ръководителите на четирите големи гръцки банки заявиха, че е абсолютно необходимо да бъде сключено споразумение с партньорите, да се потвърди европейският път на страната, да се премахне катастрофалната несигурност и икономиката да започне да се развива. Леонидас Франгиадакис, изпълнителен директор на Националната банка, Димитриос Мандзунис, изпълнителен директор на Alpha Bank, Антимос Томопулос, изпълнителен директор на Банка Пиреос и Фокион Каравиас, изпълнителен директор на  Eurobank подчертават категорично, че днешното положение не може да продължава. Те наблягат на жизненоважната нужда от незабавно приключване на преговорите чрез споразумение, което ще е от полза за страната и ще осигури европейското й развитие. То ще постави и основата на един дълъг период на растеж.

Четири месеца след съставянето на новото правителство страната изглежда заклещена в катастрофална спирала на несигурност, а това вкарва икономиката в критично състояние. Влоговете са намалели  с около 30 милиарда евро, котировката на акциите на фондовата борса в Атина - с 25 млрд. евро, необслужваните кредити отбелязват нов ръст, просрочените задължения на фирми и домакинства се увеличават, потребителските разходи са съкратени и предприятията трябва да отложат всяка инвестиционна дейност до евентуално избистряне на ситуацията. През последните седмици кредитният рейтинг на Гърция бе понижен от Fitch, Standard & Poor’s и Moody’s заради безпокойството относно резултата от преговорите и неспособността на икономиката да отговори на предизвикателствата.

Последиците от тази несигурност вече засегнаха основните параметри на икономиката, като например БВП, и тази тенденция ще се засили през следващите седмици. Според данни на Фондацията за икономически и промишлени проучвания, през четвъртото тримесечие на 2014 г. растежът на БВП се е забавил до 1,3% срещу 1,5% през третото тримесечие. Според анализаторите, през първото тримесечие на 2015 г. темпът на растеж се е стопил до 0%. Казано накратко, колкото и правителството да се опитва да предоговори вземането на рецесионни мерки, икономиката не само губи динамиката на развитие, която постигна след 6 години на дълбок спад, но отново се връща към рецесията. Положението се усложнява от множеството изявления на различни чиновници, които говорят за  опасността от катастрофа с ликвидността или за катастрофален Grexit. Банките отказват да говорят за последиците от евентуално излизане от еврозоната, само отбелязват лаконично, че това би било национална катастрофа с множество неизмерими последствия. И Янис Стурнарас, управител на Банката на Гърция, предупреди, че разривът с партньорите би имал неизмерими последствия за гръцката икономика.

Леонидас Франгиадакис. Национална банка на Гърция: Споразумението е национална цел

Постигането на националната цел – споразумение с партньорите ни, както и потвърждаването на европейската ни ориентация, ще допринесат за възстановяването на гръцката икономика и ще върнат страната на пътя на развитието. Реалните реформи  ще направят Гърция привлекателна за инвеститорите.

Димитриос Мандзунис, AlphaBank: Да се премахне несигурността

Премахването на несигурността е въпрос от жизненоважно значение не само за банковата система, но и като цяло за гръцката икономика. Успешното приключване на преговорите с партньорите и едно полезно за страната споразумение ще освободи силата на икономиката ни и ще я вкара в пътя на развитието.

Антимос Томопулос, Банка Пиреос: Необходими са реформи

Основна предпоставка за възстановяване на икономиката ни е да се прекъсне  цикълът на недостатъчното финансиране и съкращаването на инвестициите. Но не е достатъчно само да се подобрят условията на финансиране. Необходими са реформи в ключови сектори като данъчната система, правосъдието и др.

Фокион Каравиас, Eurobank: Страната се нуждае от растеж

Страната живее в условията на кредитен натиск и несигурност, които затормозяват икономиката. Това положение не може да продължава. Необходимо е реалистично споразумение с партньорите, което да бъде прието от почти всички политически сили – както стана в Португалия, Ирландия, Кипър. Страната се нуждае от растеж, а той изисква структурни реформи и привличане на чужди инвестиции и капитали.

 

Категории: банки предупреждение споразумение Национална банка Банка Пиреос Alpha Bank Eurobank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus